LJEKOVITA PRIRODA

Celer čuva arterije

Supstance iz celera opuštaju arterije, omogućavajući im da se šire i tako doprinose elastičnosti krvnih sudova koji su tokom zime često opterećeni velikim temperaturnim razlikama

Z. K. / Avaz.ba

Hranjive materije iz aromatičnog korijena poboljšavaju krvnu sliku

Foto: Ilustracija


Korijen celera naročito bi trebao biti zastupljen u ishrani tokom zime. Ovaj plod sadrži obilje hranjivih materija, a naročito pogoduje zdravlju krvnih sudova. Supstance iz celera opuštaju arterije, omogućavajući im da se šire, i tako doprinose elastičnosti krvnih sudova koji su tokom zime često opterećeni velikim temperaturnim razlikama. 

Osim toga, hranjive materije iz aromatičnog korijena poboljšavaju krvnu sliku i cirkulaciju, apetit, uklanjaju smetnje kod varenja, dok acetileniks, jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja umnožavanje ćelija raka. Djelotvoran je i u ublažavanju astme, promuklosti, reume, a zbog visokog sadržaja natrija - gihta, mokraćnih puteva, bubrega, nervnih oboljenja.

Celer smanjuje i koncentraciju lošeg holesterola, a zbog obilja vitamina C pomaže da se lakše preboli prehlada i poboljša imunitet. Zbog toga što sadrži aktivne ftalide, sastojke koji opuštaju mišiće arterija, celer može regulirati i krvni pritisak. Također, za celer postoji vjerovanje da pospješuje i spolnu moć.

  • Sirovi celer je veoma djelotvoran sastojak ishrane kod kožnih oboljenja

    Sirovi celer je veoma djelotvoran sastojak ishrane kod kožnih oboljenja

    Foto: Ilustracija


Sirovi celer je veoma djelotvoran sastojak ishrane kod kožnih oboljenja. Preporučuje se i osobama koje imaju kamen u bubregu ili mokraćnoj bešici, zato što je dobar diuretik. Da bi se postigao željeni efekt, treba sitno nastrugati jednake količine celera i jabuke, sastojke dobro izmiješati i uzimati više puta u toku dana.

Za pripremu napitka protiv holesterola potrebno je: tri limuna, pola kilograma celera i litar vode. Vodu prokuhajte i ostavite da se ohladi. Limun dobro operite i isijecite na komade s korom. Celer očistiti i isjeći na komade. Limun i celer dobro sameljite. Kada dobijete finu kašastu masu, prelijte je prokuhanom vodom i izmiješajte. Poklopite i ostavite da odstoji preko noći, a ujutro procijedite i nalijte u staklenu flašu. Pijte ujutro i uvečer po pola decilitra napitka prije jela. Poželjno je da izbjegavate slatko. Poslije osam sedmica provjerite nivo holesterola.

Prokuhajte pola litra vode i dodajte joj 20 grama lišća celera, poklopite i pustite da se kuha 20 minuta. Skinite s vatre i ostavite poklopljeno da se prohladi. Procijedite i pijte tokom dana. Za liječenje reume poželjno je svakodnevno piti po četiri šolje čaja od celera u trajanju od 43 sedmice.

Vaša kuharica
Uživajte u supi od celera i kurkume

Više o temi Celer

VAŠA KUHARICA
Probajte hladnu supu od paradajza s rižom
NA VRH

Podijeli članak na