ISTRAŽIVANJA

Sojom do bolje memorije

Ispitanici koji su konzumirali soju u izvjesnom periodu pamte mnogo više detalja sa posmatrane slike

Z. K. / Avaz.ba

Stručnjaci preporučuju da se što češće koristi u ishrani

Foto: Ilustracija


U najnovijoj studiji američkih naučnika utvrđeno je da soja pozitivno utječe na kvalitet pamćenja. Uočeno je, naime, da ispitanici koji su konzumirali soju u izvjesnom periodu pamte mnogo više detalja sa posmatrane slike i mnogo više podataka iz odslušane priče od onih ispitanika koji se nisu hranili na ovaj način.

Uočeno je također da stari ljudi koji često jedu sojine namirnice imaju očuvaniju memoriju. Dakle, bez obzira na to što se u novije vrijeme iznose i neke sumnje u pogledu djelotvornosti soje (ona ipak nije zaštita od svih bolesti), stručnjaci preporučuju da se što češće koristi u ishrani kao zamjena za namirnice koje nisu dobre za zdravlje.

Više o temi

ISTRAŽIVANJA
Soja i paradajz idealna prevencija
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na