SIGNALI TIJELA

Vrijeme je za detoksikaciju

Tijelo će se riješiti nakupljenog otpada i toksina

Postoji mnogo načina da očistite organizam. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

13.8.2020

Detoksikacija je neophodna da bi se tijelo riješilo nakupljenog otpada i toksina.

Topla kupka

Postoji mnogo načina da očistite organizam, a među njima je i super kupka, kombinacija Epsom soli i ulja lavande. Svake večeri, prije spavanja, napravite sebi ovu kupku koja će opustiti svaki vaš nerv i osloboditi vaše tijelo od toksina. 

kadu sipajte vrelu vodu, onoliko koliko možete da podnesete. Zatim u tu vodu stavite oko 2 šolje Epsom soli ili magnezij sulfata, oko pola šolje sode bikarbone i 10 kapi ulja lavande. Da biste stvorili opuštajuću atmosferu, zapalite mirisne svijeće i pustite sebi laganu muziku. Kupajte se oko pola sata, a kada izađete iz kade osušite se mekim peškirom. 

Nakon ove kupke ćete spavati kao beba, a sve brige i problemi će se povući. Nervni sistem će se vratiti u normalu, tijelo će se opustiti i osloboditi toksina. Osim ove kupke, stručnjaci ističu kako je voda jedan od najbolji čistač organizma. Najpoželjnija je prirodna, negazirana voda. 

Za snabdijevanje organizma tekućinom odlični su i lagani biljni čajevi (nezaslađeni ili, eventualno, s dodatkom nekog prirodnog sladila), prirodni sokovi te lagane povrtne supe.

Važna je prehrana

U detoksikaciji je posebno važna prehrana. Pravila su jednostavna: što više svježih, prirodnih, industrijski neprerađenih namirnica, a što manje masnog i zašećerenog “junk fooda”. Obogatite jelovnik sa što više svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica te ribe i čistog nemasnog mesa kontroliranog porijekla.

Mliječni pripravci i san

Lakše ćete se pročistiti i obnoviti ako sebi priuštite dovoljno sna. Ilustracija

U detoksikaciji posebnu ulogu imaju i fermentirani mliječni pripravci (jogurt, acidofil, kefir...) koji sadrže dobre bakterije - probiotike. Održavaju zdravu bakterijsku ravnotežu u crijevima, što je iznimno važno za odbranu od bolesti.  

Također, lakše ćete se pročistiti i obnoviti ako sebi priuštite dovoljno sna i odmora pa nađite vremena za hobije i druge aktivnosti koje vas opuštaju. Važna je i njega tijela - birajte što prirodniju kozmetiku, jer sve što nanesete na kožu, ulazi i u krvotok.

Na šta obratiti pažnju

Nedostaje vam energija. Ilustracija

1. Nedostaje vam energija - Ako spavate dovoljno, ali ustajete umorni, možda je vrijeme da uzmete u obzir detoks, jer toksini koji se formiraju u organizmu iz izvora kao što su hrana ili zrak, mogu vas lišiti energije. Detoksom ćete dopustiti tijelu da izbaci te supstance i osjećat ćete se lakše i snažnije. 

2. Ne možete da smršavite - Ukoliko ste naporno radili na tome da skinete kilograme, ali ne vidite rezultate, moguće je da su uzročnici toksini u tijelu. U tom slučaju, trebali biste jesti špinat, mrkvu, krastavac, paradajz, avokado i čija sjemenke.

3. Imate problema s kožom - Iznenada su vam se pojavili osip i bubuljice. Možda vam je koža toliko suha, jer problem dolazi iznutra, posebno ako ne pijete dovoljno vode.

4. Ne možete da zaspite - Kad je tijelo puno toksina, ono se i dalje bori da svoje prirodne funkcije obavlja efikasno. To može utjecati na san. Detoks će omogućiti tijelu da bude više u skladu sa prirodom i da funkcionirate normalno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.