KORISNO

Toplo mlijeko i med zaustavljaju kašalj

Uzimajte dosta tečnosti, jer ona pomaže da bolje djeluju lijekovi za iskašljavanje

Z. K. / Avaz.ba

Kod suhog nadražajnog kašlja pomaže kada se grudi natrljaju masnoćom

Foto: Ilustracija


Ako imate napade iritirajućeg kašlja, naročito tokom noći, možda u sobi nema dovoljno vlažnosti u zraku. Nabavite posudu koja će tokom cijelog dana osiguravati vlagu u svim postorijama u kojima boravite. Ove posude zahtijevaju posebnu higijenu, kako se s unutrašnje strane ne bi razmnožili mikrobi koji mogu napraviti više štete nego koristi.

Dosta tečnosti

MLIJEKO - Osobe kojima mlijeko povećava stvaranje šlajma trebale bi ograničiti upotrebu ovog proizvoda. S druge strane, toplo mlijeko s medom nekima pomaže da se tokom prehlade bolje iskašlju i oni ne moraju izbaciti ovu namirnicu iz upotrebe. 

OBLOG - Kod suhog nadražajnog kašlja pomaže kada se grudi natrljaju masnoćom (guščijom, kozijom, maslinovim uljem) i prekriju platnenom maramicom ili pamučnom pelenom. Pomaže i termofor s toplom vodom ili električno jastuče.

TEČNOST - Uzimajte dosta tečnosti, jer ona pomaže da bolje djeluju lijekovi za iskašljavanje, ali i oni koji se uzimaju protiv povišene temperature.

Posljednja doza

LIJEKOVI - Ako uzimate preparate za iskašljavanje, posljednju dozu uzmite najkasnije dva sata prije spavanja. U suprotnom će napadi kašlja tokom noći znatno poremetiti spavanje. 

KOMBINACIJA - Ne koristite istovremeno lijekove koji služe za podsticanje i ubrzanje uklanjanja bronhijalne sluzi iz disajnih puteva - ekspektoranse, i lijekove koji suprimiraju suhi bolni kašalj - antitusike.

Kada kod ljekara

  • Kada se javiti ljekaru

    Kada se javiti ljekaru

    Foto: Ilustracija


Ljekaru se javite što prije ukoliko primijetite: 

- da su napadi kašlja praćeni temperaturom ili groznicom,

- iskašljavanje žuto-zelenog gnojnog ili krvavog sekreta,

- uvećanje žlijezda na vratu, bijelu skramu na krajnicima,

- ubrzano i otežano disanje

- bol pri disanju i kašljanju, pištanje u bronhijama,

- kašalj koji se javlja između dva i četiri sata ujutru,

- ako se intenzitet kašlja ne smanjuje pet dana.

Topli napitak

  • Kašalj se može ublažiti konzumiranjem toplih napitaka

    Kašalj se može ublažiti konzumiranjem toplih napitaka

    Foto: Ilustracija


Kašalj se može ublažiti konzumiranjem toplih napitaka. Preporučuju se biljni čajevi, naročito mješavine koje sadrže bokvicu, majčinu dušicu, timijan, lipu, sladić, sljez i slično. Od ovih biljaka se, u kombinaciji s medom ili vitaminom C, često pripremaju i sirupi. 

Sirup od bokvice ili islandskog lišaja je, recimo, dobar za suhi kašalj, a ekstrakt bršljana razrjeđuje i pospješuje izbacivanje šlajma. U kućnoj radinosti možete pripremiti efikasan preparat protiv kašlja ako nasjeckate crni luk, prelijete medom i na kašičicu pijete dobivenu tečnost.

Zdravlje
Kada je kašalj alarm za uzbunu

Više o temi Kašalj

RESPIRATORNE INFEKCIJE
Kada je kašalj alarm za uzbunu

Više o:

Kašalj Mlijeko Med
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na