KORISNO

Šta je "mrtva kost" i kako se liječi

Stručnjaci kažu da tačan uzrok nastanka cista nije poznat

Ove ciste se najčešće javljaju na gornjoj i donjoj strani ručnog zgloba. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

2.8.2020

Nakupljena tečnost obavijena membranom nerijetko pritiska okolninerv, što uzrokuje i slabljenja mišića oko zahvaćenog zgloba. Ova patologija, za razliku od artiritisa i reume, češće pogađa mlade ljude između 20. i 40. godine. Stručnjaci kažu da tačan uzrok nastanka cista nije poznat. Pretpostavlja se da nastaju usljed prekomjerne aktivnosti zgloba ili tetive, kao i zbog povreda, degenerativnih promjena ili kao posljedica razvoja artritisa.

Najutemeljenije je uvjerenje da do njihovog formiranja dolazi zbog rastezanja oslabljenog dijela zglobne kapsule, što za posljedicu ima nakupljanje sinovijalne tečnosti. Najčešća je ganglionska cista ili higrom, u narodu poznatija kao "mrtva kost". To je dobroćudna, loptasta ili ovalna izbočina, ispunjena tečnošću.

Ove ciste se najčešće javljaju na gornjoj i donjoj strani ručnog zgloba, korjenu prstiju šaka. Nekada se mogu naći u regiji stopala i skočnog zgloba, a rijeđe u ramenu, duž tetive bicepsa, blizu ukrštenih ligamenata koljena ili u dijelu lista noge.



Obično su bezbolne. Ilustracija

Ove ciste su obično bezbolne, pa nije potrebna nikakva terapija i u velikom broju slučajeva, cista se sama povuče, ali ponekad mogu da budu bolne ako pritiskaju neki od nerava.

Kada ciste trnu radi se punkcija. Tada se mogu javiti i trnjenje, osjećaj ukočenosti ili mišićna slabost. Kod simptomatskih cista se najčešće sprovodi drenaža putem punkcije ciste uz pomoć igle i šprica. Dijagnoza je obično jednostavna i često je dovoljan samo fizički pregled. Ali, da bi se isključila druga slična stanja, prije svega tumori, najbolje je da se urade ultrazvuk, rendgen, magnetna rezonanca.

Punkciju najčešće rade reumatolozi, a poslije cista može ponovo da se pojavi na istom mjestu i to se dešava u skoro 50 posto slučajeva. Tada može da se primjeni i hirurško uklanjanje, ali ni to ne garantira da se neće opet pojaviti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.