PAZITE NA ISHRANU

Zdrav doručak za dobar dan

Dobar i kvalitetan doručak sprečava popodnevno prejedanje i umor

Najbolji doručak je onaj koji nam daje mnogo energije za početak dana. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

4.8.2020

Za doručak se često kaže da je najvažniji obrok u danu. Ali, često ga preskačemo ili jedemo nešto nezdravo, s nogu, a to je najgore što možemo napraviti svom organizmu odmah na početku dana.

Pola grejpa

Ujutro, kada se probudimo, trebali bismo pripremiti svoje tijelo kako bi moglo podnijeti sva opterećenja koja nam dan nosi. 

Najbolji doručak je onaj koji nam daje mnogo energije za početak dana. Dobar i kvalitetan jutarnji obrok sprečava popodnevno prejedanje i umor koji potom nastupa. Svakako bi trebalo sačuvati elan i energiju za taj kraj radnog vremena nakon obroka na poslu ili za aktivnosti u slobodno vrijeme nakon radnog dana. 

Dobar doručak ima idealnu ravnotežu između ugljikohidrata i vlakana, s malo proteina. Odličan izbor su žitarice i sušeno voće. Važno je piti i mnogo tečnosti: vodu, čaj ili svježe cijeđeni sok.

Zobene pahuljice sadrže beta-glukan, vlakna koja smanjuju holesterol ako se dovoljno često jedu. Također, bogate su omega-3 kiselinama i kalijem. Možete ih jesti s jogurtom, dodati meda ili pomiješati s mlijekom i voćem. 

Pola grejpa

Tu je i grčki jogurt, koji ima mnogo kalcija i proteina, čak dvostruko više nego obični jogurt, pa će vas dobro zasititi ujutro.  

Ako pokušavate skinuti koji kilogram, prije svakog obroka pojedite pola grejpa. Istraživanja pokazuju da se kilogrami tako skidaju mnogo brže. Grejp regulira i nivo šećera i inzulina u krvi, hidratizira organizam i pojačava imunitet. Za dobar doručak uparite ga s jogurtom i jajetom. 


Dobar izbor

Jaja su neizostavni dio doručka. Ilustracija

Jaja su neizostavni dio doručka, jer su zdravi izvor proteina i vitamina D. Mogu se pripremati na bezbroj načina pa su dobar izbor za one koji ujutro nemaju mnogo vremena.  

Za doručak se preporučuje unos dosta voća, a borovnice, svježe ili zamrznute, odličan su antioksidans i trebali biste ih jesti svaki dan. Možete ih kombinirati sa zobenim pahuljicama i jogurtom. 

Jesti dva sata od buđenja

Doručak vraća nivo šećera. Ilustracija

Nutricionisti savjetuju da doručak treba pojesti u roku od dva sata od buđenja, kao i da ovaj obrok treba da osigura 20-35 posto dnevnog unosa kalorija. Kada se probudite, šećer u krvi je obično nizak. Doručak vraća nivo šećera, bitan ugljeni hidrat koji je potreban za normalno funkcioniranje mišića i mozga. 

Mnoga istraživanja su pokazala da doručkovanje može da poboljša pamćenje i nivo koncentracije kao i da može da nas učini sretnijima jer poboljšava raspoloženje i ujedno smanjuje nivo stresa.

Osim što pruža energiju, zdrav doručak je dobar izvor važnih hranjivih sastojaka, kao što su kalcij, željezo i B vitamin, kao i proteini i vlakna. Tijelu su potrebne ove esencijalne hranjive materije i istraživanja pokazuju da, ako se ne unesu tokom doručka, manje su šanse da se nadoknade kasnije u danu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.