JEDI ZDRAVO

Višnja – smanjuje rizik od moždanog udara

Bogate su vitaminima A i C te folnom kiselinom, kalijem, magnezijem, željezom i vlaknima. Pomažu u prevenciji i smirenju brojnih zdravstvenih problema

Z.K. / Avaz.ba

Pomažu u prevenciji i smirenju brojnih zdravstvenih problema

Foto: Ilustracija


Višnja je voće poznato još iz rane povijesti, a koristili su je Perzijanci, Grci i Rimljani. Nisu zanimljive samo zbog okusa nego pomažu kod nesanice, bolova i prirodni su antioksidans. Zanimljivo je kako daju osjećaj sitosti te čiste organizam. Bogate su vitaminima A i C te folnom kiselinom, kalijem, magnezijem, željezom i vlaknima. 

Pomažu u prevenciji i smirenju brojnih zdravstvenih problema.

Bolji san

Ne možete nikako zaspati noću? Popijte sok od višnje 30 minuta nakon buđenja i najmanje 30 minuta prije spavanja. Višnje su dobar izvor melatonina, hormona koji regulira ciklus spavanja. Što su višnje kiselije to imaju više ovog hormona. 

Prevencija demencije

  • Pomažu u prevenciji razvoja bolesti

    Pomažu u prevenciji razvoja bolesti

    Foto: Ilustracija


Svjetska organizacija za Alzheimerovu bolest preporučuje višnju kao jednu od izvornih namirnica koje pomažu u prevenciji razvoja bolesti zbog visoke razine antioksidansa.

Smanjuju rizik od moždanog udara

Studije napravljene na Univerzitetu Michigan pokazuju kako višnje sadrže antocijanine, odnosno pigmente koji višnjama daju crvenu boju, a mogu aktivirati PPAR koji regulira gene masti i glukoze metabolizma. 

Time se smanjuje rizik visokoga holesterola, povišenoga krvnoga pritiska i dijabetesa.

Usporavaju starenje kože

Višnje sadrže količinu antioksidansa veću od ostaloga voća.  Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala te usporavaju starenje naše kože. Zato popijte barem jedan sok od višnje dnevno. 

Smanjuju bol u mišićima

  • Šoljica soka od višanja dnevno pomaže olakšati bolove

    Šoljica soka od višanja dnevno pomaže olakšati bolove

    Foto: Ilustracija


Šoljica kiselih višanja ili šoljica soka istih dnevno pomaže olakšati bolove i upalu u mišićima te zglobovima. 

Višnje su bogate kalijem koji pomaže u reguliranju otkucaja srca, krvnoga pritiska i smanjuje rizik od hipertenzije. Fitosteroli u trešnjama pomažu smanjiti razinu lošega holesterola.

Pomažu kod olakšavanja osteoartritisa

Studija u kojoj su učestvovale žene od 20 do 40 godina pokazala je kako jedna čaša soka od višanja dnevno smanjuje bolove i neugodu zglobova izazvane osteoartritisom. 

Sveznadar
Višnje reguliraju krvni pritisak

Više o temi Višnje

VAŠA KUHARICA
Baklava s višnjama
VAŠA KUHARICA
Kompot od višanja
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na