SAVJETI

Magnezijem pobijedite vrućinu

Igra važnu ulogu u više od 300 staničnih reakcija u organizmu te važan za skoro sve

Puno je načina na koje možete unijeti magnezij u organizam. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

1.8.2020

Biti na odmoru i patiti od nadutosti i umora sigurno nije bio vaš plan kad ste krenuli. Spomenimo i rutine na koje ćete zaboraviti na ljetovanju, a to je zdrava hrana, vježbanje i odlazak u krevet u određeno vrijeme. Kako biste nadomjestili sve nedostatke, na put je potrebno ponijeti sve što možete kako bi se zaštitili. Ono što nikako ne smijete zaboraviti je sigurno magnezij!

Važna uloga

Magnezij, poznat i kao mineral za opuštanje, igra važnu ulogu u više od 300 staničnih reakcija u organizmu te važan za skoro sve – od funkcioniranja živčanog sistema do zdravlja kostiju, ukratko za cjelokupno zdravlje. 

U svakodnevnoj je upotrebi odličan kao pomoć kod menstrualnih grčeva, glavobolja, probave. Sve je to iznimno važno znati ako idete na put.

Još je važniji ako razmislite koliko stresa doživljavate, kakvu hranu jedete, koliko kofeina unosite i tako uskraćujete ovaj važan mineral organizmu. Magnezij je prvi odabir kod ljekara kada su u pitanju pacijenti koji pate od hroničnog stresa, napetosti, nesanice ili umora.


Smeđa riža

Nedostatak magnezija može dovesti do težih zdravstvenih tegoba, kao što su srčana aritmija, angina, visoki holesterol i visoki krvni pritisak, kao što i povećava rizik od srčanog udara. Puno je načina na koje možete unijeti magnezij u organizam, ali prvi bi korak uvijek trebao biti putem hrane, a možete ga pronaći u zelenom lisnatom povrću, cjelovitim žitaricama, smeđoj riži, mliječnim proizvodima, sjemenkama, mesu, morskim plodovima i ribi.

Zujanje u ušima

Neki od simptoma su zujanje u ušima. Ilustracija

Nedostatak magnezija možete primijetiti vrlo lako, a neki od simptoma su: 

• abnormalni i nepravilni otkucaji srca

• grčenje mišića, kao i njihovo trzanje

• umor i osjećaj iscrpljenosti

• glavobolje

• loše raspoloženje koje vodi depresiji

• zujanje u ušima

• problemi s bubrezima, odnosno pojava bubrežnog kamenca

Reguliranje tjelesne temperature

Znojenje je prirodan proces u tijelu koji nam pomaže da se rashladimo. Ilustracija

Kada ste izloženi visokim temperaturama tijelo radi prekovremeno kako bi se rashladilo i održavalo balans između topline koje prima i topline koju gubi. Osobe s hroničnim bolestima imaju veće šanse da će patiti zbog posljedica vrućine. 

Znojenje je prirodan proces u tijelu koji nam pomaže da se rashladimo.

Kada temperatura tijela raste, u organizmu će se odmah otpuštati slane tekućine iz žlijezda znojnica kako bi se rashladio. Kada se znojimo gubimo i elektrolite koje možemo nadoknaditi nekim napicima, ali tu je kao pomoć i magnezij koji će regulirati tjelesnu temperaturu i tako skinuti sav pritisak s organizma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.