SPOZNAJE

Patite li od hroničnog umora

Otkriće mikrobioloških abnormalnosti dokazuje da nisu istinite one tvrdnje da je uzrok ovog stanja psihološke prirode

Ne znaju se uzroci hroničnog umora. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

31.7.2020

Ljekari su već dugo zbunjeni sindromom hroničnog umora, stanjem pri kojem i sasvim normalne aktivnosti vode nevjerovatnom umoru kod kojeg ne pomaže uobičajeni odmor.

Probavna flora

Ne znaju se uzroci ovoga stanja, a postavljanje dijagnoze teško je i dugotrajno. Ali, naučnici s Univerziteta „Cornell“ sada su po prvi puta uspjeli identificirati biološke uzroke ove bolesti koji možda leže u određenim bakterijama iz probavnog trakta i mikroorganizmima u krvi koji mogu izazvati upalu. 

U studiji objavljenoj u časopisu „Microbiome“, tim stručnjaka je opisao kako je na 83 posto pacijenata dijagnosticirao sindrom hroničnog umora (ME/CFS) i analizirajući uzorke njihove stolice i krvi te tako napravio korak naprijed prema razumijevanju uzroka bolesti.  Istraživanje pokazuje da kod ljudi sa sindromom hroničnog umora postoje odstupanja u probavnoj flori koja možda uzrokuju upale koja onda vode ka bolesti.

Virusi ili gljivice

Otkriće mikrobioloških abnormalnosti dokazuje da nisu istinite one tvrdnje da je uzrok ovog stanja psihološke prirode. Istraživači se nadaju kako će u budućnosti otkriti šta se to tačno događa s probavom oboljelih te da će pomoću promjena u prehrani ili probiotika uspjeti izliječiti ovu bolest. Također, tim stručnjaka će pokušati naći i odgovor na pitanje uzrokuju li ovo stanje, uz bakterije, i neki drugi organizmi poput virusa ili gljivica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.