SAVJET STRUČNJAKA

Ublažite pojavu ekcema

Aditivi - eliminirajte dodatke i prerađenu hranu koja može pogoršati ekcem

Koža najbrže i najčešće reagira na hranu. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

23.7.2020

Ekcem na koži je izuzetno neprijatna pojava koja se teško liječi, a prvi korak koji treba preduzeti jeste isključiti sve faktore koji mogu da ga pogoršaju. Koža najbrže i najčešće reagira na hranu, pa stručnjaci savjetuju da osobe koje pate od ekcema sljedeće namirnice svedu na minimum ili ih potpuno izbace iz svakodnevne ishrane:

- Aditivi - eliminirajte dodatke i prerađenu hranu koja može pogoršati ekcem.

- Intolerancija na hranu -izbjegavajte hranu koja uključuje gluten, mliječne proizvode, školjke ili kikiriki.

- Trans masti - izazivaju neravnotežu masnoća i upalne procese u tijelu.

- Šećer - pojačava upale i smanjuje imunološku funkciju.

- Slana hrana - može povećati upalu.

- Najčešći alergeni iz hrane su citrusi, soja, cimet, vanila, paradajz i mliječni proizvodi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.