SAVJETI

Spriječite trovanje hranom

Ako sumnjate, savjetuju stručnjaci, da namirnica možda nije ispravna, uvijek je bacite

Jedan od simptoma je grčevita bol u stomaku. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

22.7.2020

Zbog visokih temperatura, a često i velike vlažnosti, namirnice su ljeti podložnije bržem kvarenju.

Prljave površine

Zato je u ljetnim mjesecima učestalije i trovanje hranom. Naime, poznato je da visoke temperature pogoduju bržem rastu i širenju bakterija, na i u hrani. Bakterije su najčešći uzrok trovanja hranom, u koju dospijevaju sa zagađenih, prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora ili prljave vode.  

Svaka bakterija ima optimalnu, minimalnu i maksimalnu temperaturu pri kojoj se razvija, a u tome joj pomažu toplina, vlaga i hrana bogata proteinima i vodom. Zato su visoko rizične namirnice meso, jaja, riba, mlijeko i proizvodi od njih.

Bakterije i pored toga rastu pri svim temperaturama. Ipak, značajna većina mikroorganizama u hrani se brzo razmnožava na temperaturama između 5 i 60 stepeni pa je zato važno hranu što prije zagrijati na temperaturu višu od 60 ili ohladiti na temperaturu nižu od 5 stepeni.

Ako sumnjate, savjetuju stručnjaci, da hrana možda nije ispravna, uvijek je bacite. Osim toga, postoje dva glavna razloga zbog kojih je ljeti hrana opasnija i zašto moramo biti posebno oprezni kod pripreme i čuvanja.

Vlažnost zraka

Naime, povećana temperatura i vlažnost zraka pogoduju bržem razmnožavanju onih bakterija koje uzrokuju bolesti prenosive hranom kao što su salmonella i E. coli.  Također, ljeto donosi povećanje aktivnosti izvan kuće, pa nam pranje i skladištenje hrane u frižider nije u potpunosti dostupno.

Pravilno čuvanje

Ako se čuvaju na odgovarajući način, nema posebnih ograničenja. Ilustracija

Termička obrada je važna, jer na visokim temperaturama skoro sva hrana postaje kvarljiva. Mora se voditi računa o roku trajanja, posebno kada se pakiranje hrane otvori, da se zaštiti od insekata, jer i oni mogu prenijeti crijevnu infekciju. 

Ako se čuvaju na odgovarajući način, nema posebnih ograničenja u odabiru namirnica tokom ljeta. Više treba voditi računa o konzumiranju hrane na ulici, odnosno u kioscima i restoranima brze hrane, jer se tamo infekcije najlakše  dobiju. 

Simptomi i liječenje

Primjena probiotika. Ilustracija

Simptomi trovanja hranom mogu se javiti u roku od 30 minuta do nekoliko dana, a težina kliničke slike zavisi od vrste trovanja, količine ingestiranog uzročnika i otpornosti organizma. Najčešće su to povraćanje, proliv, grčeviti bolovi u stomaku, slabost, malaksalost, mučnina te povišena tjelesna temperatura.  

Posljedice trovanja hranom mogu biti blage do veoma ozbiljne: dehidracija, neurološke komplikacije, bubrežna insuficijencija, jetrena insuficijencija, psihički poremećaji.

Liječenje pacijenata s trovanjem hranom usmjereno je na sljedeće mjere i postupke: nadoknada tečnosti i elektrolita - rehidracija, dijetalni režim ishrane, mirovanje, primjena probiotika, antibiotske terapije samo u izuzetnim slučajevima te primjena drugih mjera i postupaka kod težih posljedica trovanja hranom.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.