OLAKŠAJTE SEBI

Trikovi kojim ćete osnažiti imunitet

Neki stručnjaci preporučuju da vježbate na zraku, a možete i u vlastitom domu

Z. K. / Avaz.ba
21.07.2020 06:14

Omogućiti organizmu da se lakše bori protiv virusa

Foto: Ilustracija

Što je najvažnije napraviti u ove dana kada smo svi u strahu od zaraze? Odgovor je zaštititi organizam jakim imunitetom.

Napetost i stres

Stručnjaci predlažu nekoliko trikova kojima ćete osnažiti imunitet i tako omogućiti organizmu da se lakše bori protiv virusa. 

- Vježbajte - Ne odustajte od tjelovježbe. Neki stručnjaci preporučuju da vježbate na zraku, a možete i u vlastitom domu. Čak je i 30 minuta dovoljno kako bi osnažili organizam i ostali zdravi.

- Uživajte u opuštanju i snu - Držite razinu stresa pod kontrolom.

- Napetosti i stresne situacije možete izbjeći učestvovanjem u opuštajućim aktivnostima, poput joge, tai chija, vježbi disanja ili opuštanja mišića. Također, spavajte jer tokom sna, hormoni pomažu vašem tijelu da se oporavi i ponovno izgradi. Ako kontinuirano spavate premalo, vaš imunitet je u opasnosti.

Unosite vitamine

Vitamini - Oni direktno osnažuju učinak imunološkog sistema. Povećajte unos vitamina C, vitamina A, beta karotena, vitamina E i selena. Vitamin A smanjuje rizik od infekcija, a željezo pojačava imunitet kroz niz važnih enzima. 

Cink igra važnu ulogu u normalnom rastu i povećava proizvodnju antitijela. Sve vitamine možete pronaći u svježim namirnicama pa pažljivo birajte svoje obroke ili ih u organizam unesite putem dodataka prehrani.

Voće i povrće

  • Uvijek imajte puno svježeg voća i povrća
    Uvijek imajte puno svježeg voća i povrća Foto: Ilustracija

Na stolu uvijek imajte puno svježeg voća i povrća. Konzumirajte ih kao svježe napitke, dodatke salatama ili obrocima ili kao samostalni međuobrok. Također pijte crni čaj. Bostonski su istraživači otkrili da osobe koje svakodnevno piju pet do šest šoljica crnog čaja, ojačavaju baš dio imunološkog sistema koji se bori protiv infekcija. 

Izbjegavajte toksine

  • Stručnjaci savjetuju da jela pripremate sa što više začina
    Stručnjaci savjetuju da jela pripremate sa što više začina Foto: Ilustracija

Ograničavanje unošenja kalorija u organizam osnažuju ključne stanice imunološkog sistema koje se bore protiv infekcija. Za zdrav i snažan imunitet, važno je izbjegavati nikotin i alkohol. Izbjegavajte loše misli jer one djeluju negativno na imunološki sistem zbog toga samo pozitivne misli prenosite iz jednog dana u drugi. 

Stručnjaci savjetuju da jela pripremate sa što više začina jer štite imunitet, živce, probavu i srce. Osim navedenog tu je i higijena. Svi znamo da se najlakše zaraziti putem prljavih ruku, stoga pazite gdje ih stavljate te ne dirajte lice prljavim rukama i često ih perite.

Komentari

NA VRH