KAKO IMATI PRIVLAČAN STRU

Trčanjem protiv masnih naslaga

Studija je pokazala i da je trčanje bilo povezano sa 67 posto većom potrošnjom kalorija nego što je to bio slučaj kod vježbanja s utezima

Avaz.ba
10.07.2020 16:56

Trčanje jača i srce te sprečava dijabetes

Foto: Ilustracija

Aerobna tjelesna vježba, naprimjer trčanje, znatno je učinkovitija metoda borbe protiv masnih naslaga oko struka nego što je to vježbanje s utezima. U osmomjesečnom istraživanju američkih naučnika s Univerziteta "Duke" učestvovalo je 196 ispitanika s prevelikom tjelesnom težinom u dobi od 18 do 70 godina. 

Ispitanici su podijeljeni u dvije grupe - jedni su trčali oko 18 kilometara sedmično uz 80 posto maksimalnog broja otkucaja srca, a drugi su vježbali s utezima u tri serije sa 8-12 ponavljanja sedmično.

Pokazalo se da je kod ispitanika u prvoj grupi smanjenje masnih naslaga u predjelu abdomena bilo znatno izraženije, a zabilježeno je i značajnije poboljšanje u vezi s faktorom rizika za bolesti srca i dijabetes (rezistencije na inzulin, prisutnosti enzima jetre i koncentracije triglicerida u krvi). 

"American Journal of Physiology" dodaje i kako je trčanje bilo povezano sa 67 posto većom potrošnjom kalorija nego što je to bio slučaj kod vježbanja s utezima.

Komentari

NA VRH