ZDRAVI NAPITAK

Zelenim čajem snizite holesterol

Usporava proces gubitka koštane mase i smanjuje rizik od prijeloma uzrokovanih osteoporozom

Žene imaju 30 posto manji rizik od osteoporoze. Ilustracija

Avaz.ba

6.7.2020

Redovno konzumiranje zelenog čaja ima brojne blagotvorne učinke. Zbog fluora koji sadrži, zeleni čaj pomaže u zadržavanju gustoće kostiju, pomaže u prevenciji raka i srčanih oboljenja i povećava nivo energije. U studiji objavljenoj u časopisu "Nutrition Research" navodi se da zeleni čaj usporava proces gubitka koštane mase i smanjuje rizik od prijeloma uzrokovanih osteoporozom. Žene koje su pile do tri šolje zelenog čaja dnevno imale su 30 posto manji rizik od osteoporoze.  

Zeleni čaj, također, pomaže u prevenciji raka. Stopa raka je niža u azijskim zemljama, poput Japana, gdje se zeleni čaj pije svakodnevno. Iako naučnici nisu sigurni je li sam zeleni čaj razlog niske stope raka, on sadrži epigalokatehin galat (EGCG), epigalokatehin (EGC), epikatehin galat (ECG) i epikatehin (EC) hemikalije, koje su poznate po svom antioksidativnom djelovanju. Ove hemikalije mogu pomoći u zaštiti DNK ćelija od oštećenja, jednog od prvih uzroka rasta ćelija raka. Osim toga, svojstva zelenog čaja mogu pomoći i u zaštiti kože od UV zraka, koji su vodeći uzrok raka kože.


Zeleni čaj, također, pomaže u održavanju tjelesne težine. Ilustracija

Zeleni čaj, također, pomaže u održavanju tjelesne težine. Redovno dnevno konzumiranje zelenog čaja ubrzava metabolizam i lakše sagorijeva višak kalorija, a ekstrakt zelenog čaja čak može smanjiti i rizik od oboljenja uzrokovana gojaznošću, poput dijabetesa.

Povezan je s nižim nivoima lošeg holesterola, a istraživanja pokazuju da osobe koje redovno konzumiraju zeleni čaj imaju niži nivo holesterola od osoba koje ga ne konzumiraju. Prema rezultatima mnogih studija, osobe koje redovno konzumiraju zeleni čaj imaju nižu stopu pojave propadanja tkiva desni i krvarenja. Što su ispitanici više i češće pili zeleni čaj, to su imali manje simptoma oboljenja desni.  

Svakodnevno konzumiranje zelenog čaja smanjuje i rizik od srčanih oboljenja. U istraživanju koje je provedeno u Japanu učestvovalo je 40.000 ispitanika, a rezultati pokazuju da su ispitanici koji su redovno konzumirali zeleni čaj imali 26 posto manje rizika od dobivanja srčanog udara.

On povećava i nivo energije, a 230 ml ove tečnosti sadrži između 24 i 45 miligrama kofeina, zbog čega poboljšava nivo energije uz smanjenje rizika od nastanka glavobolja, drhtanja i mučnina koje se pojavljuju prilikom pretjeranog unosa kofeina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.