Savjet njemačkih ljekara

Lijekove nije preporučljivo uzimati uz ove namirnice

Ako žele da konzumiraju mlijeko, to mogu da učine tek poslije dva sata od momenta uzimanja lijekova

Avaz.ba
02.07.2020 18:33

Ovu voćku treba da izbjegavaju osobe koje uzimaju lijekove za reguliranje koncentracije holesterola u krvi

Foto: Ilustracija

Pojedine lijekove nije preporučljivo uzimati uz određene namirnice, jer to može da izazove kontraefekat. Ovo se naročito odnosi na kalcijum iz mlijeka, koji se lako vezuje za određene medikamente u organima za varenje, stvarajući jedinjenja koja se teže rastapaju. U takvim okolnostima krvotok nije u stanju da ih apsorbira, upozoravaju ljekari njemačkog nacionalnog udruženja.

Ako žele da konzumiraju mlijeko, to mogu da učine tek poslije dva sata od momenta uzimanja lijekova. Lošu interakciju stvara i istovremeno uzimanje antihipertenziva i sladića. Sladić sadrži supstance koje podižu krvni pritisak, pa propisani lijekovi ne mogu da postignu željeni efekat. Sladić oslobađa i kalijum, što može da dovede do slabljenja mišićne mase.

Također, ne mogu baš svi da konzumiraju grejpfrut. Ovu voćku treba da izbjegavaju osobe koje uzimaju lijekove za reguliranje koncentracije holesterola u krvi, jačanje imunološkog sistema, kao i imunosupresive, preparate koji sprečavaju odbacivanje organa nakon transplantacije.

Komentari

NA VRH