ZDRAV ŽIVOT

Hranom spriječite pojavu kamena u žuči

Recepti za dijetu treba da budu prilagođeni kuhanju na pari ili vodi, dok prženje ili pečenje u dubokom ulju treba izbjegavati

Avaz.ba

Stanje može da se pogorša

Foto: Ilustracija


Jelovnik koji bi trebalo da primjenjuju osobe sa problemima žuči, odnosno soka za varenje koji proizvodi jetra i koji razgrađuje masnu hranu, podrazumijeva visok udio vlakana i mali udio masti u ishrani, kako bi se izbjeglo formiranje kamena, tvrde stručnjaci.  

To znači mnogo voća i povrća, uz smanjenje unosa masne, pržene hrane. Lošom ishranom i nezdravim načinom života dolazi do prevelikog izlučivanja lošeg holesterola, koji sa žučnim solima stvara kamen. Prije formiranja kamena, problem najčešće ostaje neprimjećen.

Nakon što nastane, kamen može da uzrokuje mučninu, bol u stomaku i nadutost. Stanje može da se pogorša uz konzumiranje cigareta i alkohola, naročito kod osoba koje već imaju problem sa dijabetesom, srčanim ili drugim hroničnim bolestima.

  • Kamen može da uzrokuje mučninu, bol u stomaku i nadutost

    Kamen može da uzrokuje mučninu, bol u stomaku i nadutost

    Foto: Ilustracija


Dijeta za žuč bazira se na nemasnoj i nezačinjenoj hrani koja neće pogodovati prevelikom izlučivanju žuči.

Recepti za dijetu treba da budu prilagođeni kuhanju na pari ili vodi, dok prženje ili pečenje u dubokom ulju treba izbjegavati. Preporučuju se riža, krompir, tjestenina, limun, banane, celer, rotkvica, nemasna riba i biljni čajevi. Čokoladu, žumance, mahunarke i masne mliječne proizvode potrebno je izbjegavati.

Zdravlje u kući
Žuč voli brokulu, mrkvu, limun...

Više o:

Hrana Kamen Žuč
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na