RESPIRATORNE INFEKCIJE

Kada je kašalj alarm za uzbunu

Najbolji saveznik je tekućina, treba je ispijati u velikim količinama, a voda neće razbiti sluz

Avaz.ba

Suh nadražajni kašalj bez sluzi može se javiti kod napada astme

Foto: Ilustracija


Kašalj shvatite ozbiljno ako traje od 10 do 14 dana i obavezno se javite ljekaru, posebno ako ga prati sviranje u plućima.

Pritisak u prsima

Još jedan alarm za odlazak ljekaru je sluz, pogotovo ako je prati zelena boja ili tragovi krvi. Često je i neugodnog mirisa, jer je prepuna bakterija. 

Suh nadražajni kašalj bez sluzi može se javiti kod napada astme, ali tada je riječ o kašlju koji nas doslovno budi iz sna. Praćen je piskanjem, sviranjem i pritiskom u prsima, ali kod ovakvih bolesti nije riječ o jednom nadražaju na kašalj nego o čitavom paketu u kojem dolaze navedeni simptomi.

Ako je kašalj uporan 14 dana, može biti riječ o astmi, koju prati i gnojni iskašljaj. Po samom kašlju ne možemo znati o kojoj se bolesti radi nego su potrebne pretrage. Dakle, ako kašalj traje do deset dana s temperaturom do 38, ne treba poduzeti ništa. Traje li duže ili ako se pojave još neki simptomi, treba poći ljekaru. Čak će i kod virusa u prva dva-tri dana biti suhi kašalj pa će se polako pojavljivati sluz, jer imunološke ćelije u dišnim putevima reagiraju i produciraju te, zapravo, vežu viruse i zarobe ih u toj sluzi pa ih iskašljemo.

Posjeta ljekaru

Osim viroze, kašalj dolazi i zbog bolesti gornjih dišnih puteva i želuca. I u tom slučaju potrebno je posjetiti ljekara, koji će fizikalnim pregledom otkriti problem i utvrditi daljnje liječenje bolesti. No, zato virus nije potrebno liječiti, jer za njih ne postoje antibiotici, jer tijelo sav posao “borbe” može odraditi samo.  

Najbolji saveznik je tekućina, treba je ispijati u velikim količinama, a voda neće razbiti sluz nego će je razrijediti i omekšati.

Topla tekućina

 • Sirup na bazi bršljena rastapa sluz

  Sirup na bazi bršljena rastapa sluz

  Foto: Ilustracija


Sirup na bazi bršljena rastapa sluz tako da se ne sakuplja u plućima pa smanjuje nadražaj na kašalj. Poželjno je piti i mnogo tople tekućine, poput čaja, a mirovanje je važno, jer tako imunološkim ćelijama i odbrambenom sistemu dajemo šanse da idealno funkcioniraju.

Obavezno mirovanje

 • Svaku bolest treba odležati

  Svaku bolest treba odležati

  Foto: Ilustracija


Svaku bolest treba odležati, jer je poznato da neki fagociti i limfociti uopće ne funkcioniraju i ne uključe se u odbranu ako ne mirujemo. 

 • Ako primjećujete gnojne čvoriće na grlu, posjetite ljekara

  Ako primjećujete gnojne čvoriće na grlu, posjetite ljekara

  Foto: Ilustracija


Zrak u prostoriji u kojoj boravite, možete dezinficirati uljima iz aromalampice, često je provjetravajte ili vlažite ovlaživačima. Odmarajte se kako bi se tijelo borilo protiv infekcije, a ako grlobolja traje duže od nekoliko dana, i popraćena je visokom temperaturom ili ako primjećujete gnojne čvoriće na grlu, posjetite ljekara.

Svakodnevica
Kašalj ukazuje na oboljenje pluća

Više o temi Kašalj

SAVJETI
Uporni kašalj – šta raditi
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na