ZDRAVO POVRĆE

Rotkvica jača imunitet

Rotkvice imaju dijetalna vlakna koja sprečavaju apsorpciju masti i holesterola iz obroka

Odlikuje se jedinstvenim sastavom željeza, bakra i mangana. Ilustracija

Avaz.ba

29.6.2020

Rotkvice sadrže dosta dragocjenih vitamina i minerala kao što su:  vitamin C, grupa B vitamina, beta karoten, kalij, kalcij, magnezij, sumpor, bakar i fosfor. Zbog niskog glikemijskog indeksa rotkvica može biti dio ishrane ljudi koji imaju dijabetes i otpornost na inzulin. Ovo povrće dokazano jača imunitet, podržava rad srca i bubrega. 

Rotkvice imaju dijetalna vlakna koja sprečavaju apsorpciju masti i holesterola iz obroka i tako smanjuju njihov nivo u krvi. Zahvaljujući sadržaju kalija, one mogu pomoći smanjenju pritiska.

Također, sadrži folnu kiselinu i odlikuje se jedinstvenim sastavom željeza, bakra i mangana. Ove supstance povoljno djeluju na hematopoetske procese, sprečavajući anemiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.