IZRASLINA NA KOŽI

Šta je kožni rog i kako se liječi

Riječ je o benignoj promjeni, koja nastaje nakupljanjem keratina

Avaz.ba

Liječenje ove promjene je isključivo hirurško

Foto: Ilustracija


Vrsta izraslina na koži koja podsjeća na životinjski rog mnoge s razlogom uplaši. Ovaj dermatološki problem najčešće pogađa starije osobe, ali nije rijetkost ni kod mlađih. Promjena se najčešće formira na dijelovima kože koji su izloženi suncu.

Kožni rog se kao izraslina uglavnom javlja na obrazima, ušnim školjkama, poglavini, licu, podlakticama, na šakama, a veoma rijetko na ostalim dijelovima tijela, tvrde stručnjaci. Riječ je o benignoj promjeni, koja nastaje nakupljanjem keratina. Rog može da bude dugačak nekoliko centimetara, debljine 10 milimetara, pa i više.

  • Najčešće se formira na dijelovima kože koji su izloženi suncu

    Najčešće se formira na dijelovima kože koji su izloženi suncu

    Foto: Ilustracija


Na osnovu izgleda izrasline, ljekar postavlja dijagnozu. Kožni rog obično izrasta vertikalno, i u odnosu na osnovu se savija. Liječenje ove promjene je isključivo hirurško, a odstranjeni dio se obavezno šalje na histopatološku analizu. Iako se pokaže da je kožni rog kod većine pacijenata dobroćudnog karaktera, nije isključena ni mogućnost razvoja karcinoma.

Dešava se da kožni rog maligno alteriše u spinocelularni karcinom. U tom slučaju govorimo o premalignim promjenama. Osim jednog, može da se javi više kožnih rogova, ali je to stanje veoma rijetko. Kod najvećeg broja pacijenata ova izraslina ima formu roga, ali nije isključeno ni da poprimi drugačiji oblik.

Više o:

Koža Bolest Lijek
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na