IZBJEGNITE NEPODNOŠLJIVE BOLOVE

Šta utječe na razvoj kamena u bubregu

Kada antibiotici nisu od velike pomoći, tada se pristupa ultrazvučnoj metodi

Piše: Avaz.ba

Veći komadi mogu blokirati put mokraći, a bolovi su nepodnošljivi

Foto: Ilustracija


Kamen u bubregu nastaje usljed visoke koncentracije soli i drugih minerala u bubrežnim kanalima. Vremenom se formiraju cjeline koje su veličine zrna pijeska, sitnih kamenčića, ali i kamen većih dimenzija. Urolozi ističu da je nekada riječ o mekanim naslagama, koje često mogu biti lomljive, a postoje i one koje su čvrste poput stijene. 

Nepodnošljivi bolovi

Izbacuje se putem urina, ali nekada se javlja na mjestima iz kojih je izbacivanje gotovo nemoguće. Radi se o uskim dijelovima mokraćnog kanala koji vode od bubrega do bešike. Veći komadi mogu blokirati put mokraći, a bolovi su nepodnošljivi.  

Bubrežni kamenac nastaje iz različitih razloga. Ishrana, gazirana pića, genetika, sve to može utjecati na njegovo formiranje. Jedan od najčešćih uzroka je dehitratacija. Redovno unošenje optimalne količine tečnosti može smanjiti rizik od stvaranja bubrežnog kamenca.

  • Obično se osjeća u leđima, u predjelu kukova ili prepona

    Obično se osjeća u leđima, u predjelu kukova ili prepona

    Foto: Ilustracija


Učestalo mokrenje

Simptom se pojavljuje u zavisnosti od mjesta gdje se kamen nalazi. Ako se kamen formirao u blizini bešike, osoba će imati stalnu potrebu za odlaskom u toalet. Kamen iritira zidove bešike, koja se usljed nadražaja grči i zbog toga se javlja potreba za mokrenjem. Jedan od simptoma bubrežnog kamenca je i temperatura.  

Kada antibiotici nisu od velike pomoći, tada se pristupa ultrazvučnoj metodi razbijanja kamena, koja se naziva litotripsija. Kamen se razbija na manje dijelove i pijesak. Sve što ostane od njega izbacuje se putem urina. Jedna od metoda jeste i razbijanje kamena laserom, a ako se radi o velikim primjercima, neophodna je operacija.

Grčevita bol

Na postojanje bubrežnog kamenca mogu ukazivati određeni simptomi, bol u leđima, kukovima ili preponama. Bubrežni kamenac ostaje nepoznanica sve dok ne osjetite smetnje. Ljudi koji su iskusili ovaj problem tvrde da je bol katkad jača od porođajne. Počinje mučninom, a zatim se manifestira kao oštra i grčevita bol koju je nemoguće izdržati. Obično se osjeća u leđima, u predjelu kukova ili prepona.

Zdravlje
Tjelesna aktivnost čuva i bubrege

Više o temi

KORISNO
Komorač pročišćava organizam
ISTRAŽIVANJA
Tjelesna aktivnost čuva i bubrege

Više o:

Bubrezi Kamen Bol
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na