TVRDNJE STRUČNJAKA

Šećer utječe na poremećaj sna

Prema riječima stručnjaka previše šećera dovodi do toga da tokom dana jedemo više, jer nivo šećera u krvi izmiče kontroli

Uzrokuje propadanje zuba i povećava rizik od dijabetesa. Ilustracija

Avaz.ba

25.6.2020

Previše šećera može dovesti do viška kilograma, uzrokuje propadanje zuba i povećava rizik od dijabetesa. Ali šećer utječe i na poremećaj sna, tvrde stručnjaci. Studija od prije nekoliko godina utvrdila je da ljudi koji konzumiraju mnogo šećera spavaju manje i pokazuju veći nemir noću.

Prema riječima stručnjaka previše šećera dovodi do toga da tokom dana jedemo više, jer nivo šećera u krvi izmiče kontroli. To nepovoljno utječe na san, a sa druge strane poremećaj sna će zauzvrat stvoriti još veću čežnju za šećerom i to je taj začarani krug.


Kada jedete šećer, nivo šećera u krvi raste i gušterača oslobađa inzulin. Ilustracija

Kada jedete šećer, nivo šećera u krvi raste i gušterača oslobađa inzulin. Jedenje šećera kasno noću stvara kontraefekat. Umjesto da nas čini smirenijim i spremnim za san, daje nam energiju i čini spremnim za aktivnosti, a to nije ono što pokušavamo raditi noću. Šećer troši puno magnezija, koji je potreban za spavanje te treba izbjegavati kasnu noćnu čokoladu koja sadrži kofein i druge stimulanse.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.