ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Kada je infarkt fatalan, šta je „tuđa ruka“

Samo na vodi, bez hrane, čovjek može preživjeti dva mjeseca, ali poslije nekoliko besanih noći posljedice su neminovne

Piše: Avaz.ba

Čovjek bez hrane može preživjeti, ali ne i bez sna

Foto: Ilustracija


Jeste li znali da ponedjeljkom od infarkta umire čak 20 posto više ljudi u odnosu na druge dane. Naučnici smatraju da je to posljedica prekomjernog unošenja alkohola za vrijeme vikenda, ali i stresa povezanog s novim radnim danom. Iznijeli su i još neke zanimljivosti o tome koliko čovjek može preživjeti bez hrane i sna, kao i o "sindromu tuđe ruke". 

Čovjek bez hrane može preživjeti, ali ne i bez sna. Samo na vodi, bez hrane, preživjet će i do dva mjeseca, ali poslije nekoliko besanih noći fatalne posljedice su neminovne. Kod većine se radikalno mijenja psiha. Ujedno, rekord u nespavanju iznosi 264 sata.  Što se tiče takozvanog sindroma tuđe ruke, postoje osobe čija se jedna ruka ponaša kao da ima "vlastitu pamet". U literaturi je ova pojava poznata kao Alien hand syndrome. 

Ustanovljeno je da je nekontrolirano ponašanje jedne ruke posljedica oštećenja srednje frontalne motorne regije mozga, a može da se javi i poslije operacije na mozgu, moždanog udara ili upale mozga. Takva osoba nad "tuđom rukom" nema nikakvu kontrolu, niti svijest o njenim postupcima, čak i onda kada obavlja kompleksne pokrete kao što je otkopčavanje košulje.

Zdravlje
Riblje ulje čuva srce

Više o:

Infarkt Nesanica Srce
NA VRH

Komentari