SAVJETI

Održite vitalnost i u poznom dobu

Na prekomjernu upotrebu sirćeta, šećera, bijelog brašna, margarina zaboravite

Vremešne osobe koje brzo hodaju ili džogiraju rjeđe imaju srčane bolesti. Ilustracija

Avaz.ba

24.6.2020

Ako želite da održite vitalnost i u poznom dobu, priklonite se tradicionalnoj ishrani. Iz jelovnika treba da izbacite industrijsku hranu i sve što sadrži konzervanse i vještačke dodatke, kao što su sokovi, keks, suhomesnati proizvodi. Na prekomjernu upotrebu sirćeta, šećera, bijelog brašna, margarina, također, zaboravite. Na minimum treba da smanjite so, ulje, tijesta, pomfrit, pice, naglašavaju nutricionisti.

Ali zato povećajte unos svježeg voća na prazan stomak, svježeg povrća u vidu salata, nezaslađene čajeve, ražane i pšenične pahuljice. Vodu, čaj, sokove od svježeg voća, također, treba da pijete na prazan stomak, a meso dinstano i kuhano, jer je zdravije. Razmak između ručka i večere treba da bude pet do šest sati.

Osim toga, za očuvanje vitalnosti osobe starije od 60 godina treba svakodnevno da vježbaju od 20 minuta do pola sata. Na taj način jačaju se mišići i kosti, smanjuje rizik za osteoporozu i lomove kostiju, podiže imunitet, stvara se osejćaj zadovoljstva i potreba za druženjem.

Istraživanja su pokazala i da vremešne osobe koje brzo hodaju ili džogiraju rjeđe imaju srčane bolesti i zloćudne tumore, kao i da duže žive.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.