TVRDNJE STRUČNJAKA

Najbolje vrijeme za vježbanje je jutro, a evo i zašto

Međutim, ako nekome ne odgovara ovakav ritam, može da izabere vježbanje nakon ručka, uz koje će također postići dobre rezultate

Jutarnji vježbači mogu da imaju manji apetit tokom dana. Ilustracija

Avaz.ba

22.6.2020

Za vježbanje i održavanje dobre kondicije svako bira vrijeme koje mu najviše odgovara. Naravno, shodno poslovnim i drugim obavezama. Međutim, ima i onih kojima je mrsko da vježbe rade ujutru, pa ih pomjeraju za popodnevne ili večernje sate. A da li je to ispravno, objašnjava Entoni Hekni (Anthony Hackney), profesor na odjeljenju za vježbe i nauku o sportu Univerziteta Sjeverne Karoline u Čapel Hilu.


Idealno je za mršavljenje

- Iako može da se vježba u bilo koje doba dana, najefikasniji je trening u jutarnjim satima. Vježbanje ujutru, posebno na prazan stomak, najbolji je način sagorijevanja uskladištenih masti. Ovo vrijeme idealno je za mršavljenje. A i hormonski sastav tijela ujutru savršeno podržava isti cilj. U organizmu je prisutan povišen nivo kortizola i hormona rasta. Oba se uključuju u metabolizam. Tada se izvlači više energije iz masnih rezervi, što potencijalno može da pomogne pri gubitku kilograma – kazao je Hekni.

Istraživanja pokazuju da jutarnji vježbači mogu da imaju manji apetit tokom dana, što, također, pomaže da se ne talože kilogrami. Zato, čak i ako mrzite rano buđenje, ubjedite sebe da je to veoma važno za vaše psihofizičko stanje.

- Ako počnete da vježbate u sedam sati, imat ćete osjećaj da ste se probudili sat ranije, što uopće nije loše, jer ćete imati utisak da ste uštedjeli vremena. Uvečer će vas umor, također, stići sat ranije nego što to vrijeme pokazuje, pa ćete biti spremni da se dovoljno odmorite i sa lakoćom sljedećeg jutra rano ustanete. Pojedina istraživanja čak sugeriraju da je lakše pridržavati se zdravih navika ujutru. A jutarnje vježbanje smanjuje stres, dovodi do boljeg mentalnog zdravlja i produktivnosti tokom dana - kaže ovaj stručnjak.

Međutim, ako nekome ne odgovara ovakav ritam, može da izabere vježbanje nakon ručka, uz koje će također postići dobre rezultate.


Ujutru ćete se ranije probuditi i to potpuno naspavani. Ilustracija

- Ovo vrijeme je dobro jer ste već pojeli dva obroka. Kada god jedete nivo šećera u krvi raste, a on je, u obliku glukoze, potreban za napore tokom vježbanja. Osim toga, vježbanje između 13 i 16 sati, također, subjektivno pomjera sat vašeg tijela, kao i tokom jutarnjeg treninga. To praktično znači da ćete, ako ste počeli trening u 14 sati, imati osjećaj kao da je 13 sati. I uvečer će se umor javiti sat ranije i blagovremeno vas odvesti u krevet. Ujutru ćete se ranije probuditi i to potpuno naspavani - navodi prednosti Hekni.

Osim toga, neke studije su pokazale da ljudsko tijelo u fazi mirovanja prirodno sagorjeva oko 10 posto više kalorija u kasnim popodnevnim satima, u odnosu na rano jutro i kasnu noć. Nameće se logičan zaključak da će uz nešto više fizičke aktivnosti, makar to bila samo brza šetnja, tijelo uspjeti da potroši daleko više kalorija.

Postoje, međutim, osobe koje upražnjavaju samo večernje treninge, kada završe sve dnevne obaveze. Kada je riječ o stručnjacima, oni nisu jedinstveni povodom ovog termina. Neki smatraju da večernje vježbanje uznemiri organizam, pa osoba teško uspjeva kasnije da utone u san. Čak tvrde da vježbanje između 19 i 22 sata utiče na organizam tako da na počinak odlazimo kasnije. 




Noćne vježbe ne narušavaju san

Hekni se, ipak, ne slaže sa tim.

- Istraživanja pokazuju da, sve dok ne vježbate već se samo tuširate i odmah odlazite u krevet, to ne remeti vaš obrazac spavanja. Ili, ako upražnjavate aktivnosti za oslobađanje od stresa poput joge, to doprinosi boljem snu. Ukoliko se pravilno biraju, noćne vježbe ne narušavaju san. Vremenom mogu da počnu da utiču i na smanjeno ljučenje grelina, hormona koji stimulira glad, što također pomaže gubitku suvišnih kilograma.

Ako već mora da se izabere najbolje vrijeme za vježbanje, jutro bi pobjedilo. Rani treninzi maksimalno koriste sve biološke i psihološke potencijale, omogućavajući vježbačima tokom vremena ostvarivanje boljih rezultata na različitim poljima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.