NEUGODNA POJAVA

Čajevima protiv nadutosti

Topla šolja čaja od mente opustit će vaš probavni sistem i pomoći vam da se riješite nadimanja

Simptome možete olakšati uz pomoć nekoliko vrsta čajeva. Ilustracija

Zdravlje u kući

18.6.2020

Pojava težine i nadutosti u stomaku je neugodna, a može ukazivati na ozbiljne probavne tegobe. Mnogi posežu za lijekovima protiv nadutosti, ali to je samo privremeno olakšanje jer ne rješava uzrok već posljedicu.  

Nadutost je, prije svega, izazvana nepravilnom prehranom, nedostatkom tjelesne aktivnosti i stresom. Ako patite od nadimanja, simptome možete olakšati uz pomoć nekoliko vrsta čajeva.


Probavni sistem

Čaj od đumbira- Đumbir pomaže pri probavljanju hrane te sprečava nadimanje, mučninu i bolove u stomaku. Uz to, povećava pokretljivost želuca, što znači da pomaže hrani da se kreće kroz probavni trakt. 

Čaj od mente- Topla šolja čaja od mente opustit će vaš probavni sistem i pomoći vam da se riješite nadutosti.

Čaj od komorača - Slično kao i kopriva, komorač olakšava mišiće probavnog trakta.  Osim što pomaže u probavi, komorač je dobro konzumirati nakon jela, jer može pomoći u sprečavanju lošeg zadaha.  

Najpoželjnije su umjerene aktivnosti poput hodanja, vožnje biciklom.... Ilustracija

Čaj od korijena maslačka - Enzimske reakcije u tijelu koje nastaju nakon konzumiranja maslačka mogu pomoći u poticanju probave i tako olakšavaju nadimanje. Maslačak djeluje i kao prirodni diuretik povećavajući učestalost mokrenja, što u nekim slučajevima može pomoći smanjiti nadimanje.

Zeleni čaj – Ova vrsta čaja ima najveće zdravstvene koristi, a povezan je i s umanjenjem rizika od srčanih bolesti. Uz te zdravstvene koristi, zeleni čaj može imati i pozitivne učinke na gastrointestinalni sistem. On smiruje probavne smetnje i napuhanost.

Brojne prednosti

Čaj od kamilice - Kamilica također može pomoći u probavi i smanjiti nadimanje, opuštajući probavni sistem. Dokazano je da je kamilica korisna i protiv proljeva i grčeva u želucu. 

Čaj od kurkume - Kurkuma je biljka poznata po brojnim ljekovitim prednostima. Ima antioksidacijska svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i nelagode u probavi. 

Koji su najčešći uzroci

Najčešći uzrok nadutosti u stomaku je prepunjenost želuca i crijeva. Pretjerana konzumacija hrane, a posebno one koja sadrži velike količine rafiniranih ugljikohidrata i masnoća, može uzrokovati pojavu vjetrova. Nadutost crijeva većinom je posljedica pretjeranog konzumiranja nezdravih namirnica, ali može se pojaviti i kao posljedica pretjerane konzumacije vlakana. 

Nadutost crijeva većinom je posljedica pretjeranog konzumiranja nezdravih namirnica. Ilustracija

Drugi uzroci nadutosti su zadržavanje velikih količina tečnosti u organizmu, gastroenteritis, preosjetljivost na određenu hranu, zatvor, sindrom iritabilnog crijeva, celijakija, intolerancija na laktozu, čir na želucu, zaraza kandidom. U nekim situacijama nadutost mogu uzrokovati i bolesti srca, bubrega, jetre ili ciste na jajnicima.

Kako spriječiti

Najveći „krivci“ za nadutost su hljeb i tjestenina od bijelog brašna, industrijski prerađena hrana prepuna šećera, masnoća i soli, pržena i jako začinjena jela, gazirana i alkoholna pića, cigarete... 

- Sjedilački način života uzrokuje zastoj u crijevima pa je neophodno da se svakodnevno krećete najmanje jedan sat. Najpoželjnije su umjerene aktivnosti poput hodanja, vožnje biciklom, joge, pilatesa...

Poželjno je uzimati fermentirane mliječne proizvode. Ilustracija

- Jedite što više prirodnih, cjelovitih namirnica i pijte čistu vodu te nezaslađene biljne čajeve, a s kafom budite umjereni.

- Poželjno je uzimati fermentirane mliječne proizvode, poput kefira, jer sadrže probiotike, odnosno dobre bakterije koje uravnotežuju probavu.

- Tečnost pijte 20 do 25 minuta prije obroka ili sat vremena nakon obroka, a ne uz obroke.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.