ISTRAŽIVANJA

Probiotici ipak nisu korisni kao što mnogi misle

Naravno, postoje slučajevi u kojima je upotreba probiotika preporučena

Probiotici su mali organizmi, a mogu biti i određene bakterije. Ilustracija

Avaz.ba

14.6.2020

Nije važno da li se nalaze u jogurtu, tabletama ili kapsulama probiotici ne čine mnogo toga dobrog za zdravlje crijeva, rezultati su najnovijih istraživanja. 

- Za većinu bolesti koje smo proučavali, trenutno nemamo dovoljno dokaza da preporučimo upotrebu probiotika - rekao dr. Geofrej Prejdis (Geoffrey Preidis), pedijatrijski gastroenterolog iz Teksaškog medicinskog centra i portparol Američke gastroenterološke asocijacije, koja je i vršila ovo istraživanje.

Probiotici su mali organizmi, a mogu biti i određene bakterije. Obično se nalaze u namirnicama kao što je jogurt ili dodatak ishrani. Kako smatra WHO, kada se daju u adekvatnoj dozi, mogu da budu korisni za ljudski organizam, na primjer u borbi protiv Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa.

- Naravno, postoje slučajevi u kojima je upotreba probiotika preporučena. Međutim, važno je znati da pretpostavke javnosti o koristima probiotika nisu utemeljene - izjavila je De Grejs Su, profesorka medicine i šef gastroenterologije na univerzitetu Mičigen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.