KORISNO

Koje vino je najzdravije, a koje najkaloričnije

Znajući neke detalje, možete se zaštititi od neželjenih kalorija, pa čak i poboljšati stanje svog organizma

Od svih sorti, crno vino je najhranljivije, ali i najzdravije. Ilustracija

Avaz.ba

13.6.2020

Kakav će efekat čaša ili nekoliko čaša vina imati na vaše tijelo, zavisi od mnogih faktora, a naročito od njegove raznolikosti, tvrde stručnjaci. Znajući neke detalje, možete se zaštititi od neželjenih kalorija, pa čak i poboljšati stanje svog organizma. 



Crno vino

Jedna mala čaša (oko 175 mililitara) ovog vina u prosjeku sadrži oko 148 kalorija. To je koliko šaka badema ili paket kokica. Velika čaša, 250 mililitara, sadrži već 211 kalorija, poput kašike maslaca od kikirikija ili tanjira jabuka. A u boci vina nalaze se 644 kalorije što po kalorijskoj vrijednosti odgovara čizburgeru uz porciju pomfrita. 

Bijelo vino ima malo prednosti. Ilustracija

Od svih sorti, crno vino je najhranljivije, ali i najzdravije. Sadrži hranljive sastojke (resveratrol i kvercetin - najjače antioksidante) i, prema mišljenju mnogih stručnjaka, može koristiti kao prevencija kardiovaskularnih bolesti.


Bijelo vino

Čaša od 175 mililitara sadrži 142 kalorije otprilike kao jedna velika banana. Velika boca sadrži oko 605 kalorija. Možemo reći da je ovo cijela porcija sladoleda od karamele. Nažalost, pored bogatog ukusa, bijelo vino ima malo prednosti, ima značajno manje korisnih materija od crnog. 


Roze

Da li volite da vikendom pijete ohlađeni roze? Imajte na umu da će vam mala čaša, gotovo kao u slučaju crnog vina, donijeti 147 kalorija. Razmislite, možda vrijedi zamijeniti vino šoljicom vašeg omiljenog kapućina? Po sadržaju kalorija, ova pića su ista, ali od vina teže spavate, dok od kafe, naprotiv, možete osjetiti dodatnu energiju 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.