ZDRAVLJE

Prehranom protiv aritmije

Osim medicinske terapije, prehrana i način života igraju važnu ulogu u prevenciji i liječenju ovoga neugodnog stanja

Mediteranska prehrana odlikuje se visokim udjelom voća, povrća. Ilustracija

Avaz.ba

6.6.2020

Aritmije su abnormalnosti u brzini i ritmu otkucaja srca, a osim medicinske terapije, prehrana i način života igraju važnu ulogu u prevenciji i liječenju ovoga neugodnog stanja. Postoje jasni naučni dokazi o utjecaju mediteranske prehrane na učestalost aritmija. Dokazano je da su oni koji su se pridržavali mediteranske prehrane imali rjeđe epizode aritmija.  

Mediteranska prehrana odlikuje se visokim udjelom voća, povrća, maslinovog ulja i proizvoda od integralnih žitarica, a manja je zastupljenost mesa, mlijeka i životinjskih masnoća. Istovremeno, podrazumijeva se veći unos ribe i crno vino koje se pije uz obroke. 


Aritmije su abnormalnosti u brzini i ritmu otkucaja srca. Ilustracija

Mediteranska prehrana ima sva obilježja liberalne vegetarijanske prehrane, bogate omega-3 masnim kiselinama, prehrambenim vlaknima, vitaminima B grupe i raznovrsnim antioksidansima. Istovremeno je siromašna zasićenim mastima i bogata ukupnim masnoćama.

Količina ukupnih masnoća u ovoj prehrani kreće se blizu gornje preporučene granice ili čak prelazi preporučenih 30 posto. Svojim zajedničkim djelovanjem ove tvari pridonose sniženju krvnog pritiska i masnoća u krvi, jačaju našu tjelesnu odbranu, potiču probavu, smiruju upalu i štite nas od zloćudnih bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.