BRINITE O SEBI

Prirodni čistači arterija

Konzumirajte hranu s visokim sadržajem antioksidanata, zdravim mastima i vlaknima

Avokado je pun zdravih masnoća koje uravnotežuju nivo dobrog i lošeg holesterola. Ilustracija

Zdravlje u kući

6.6.2020

Kada se u atrerijama nakupe naslage, one ograničavaju pravilan protok krvi, što na kraju može dovesti do srčanog udara. 

Ali, nije samo srčani udar pokazatelj neke bolesti kardiovaskularnog sistema. Kada se arterije začepe srce ne dobiva dovoljno krvi, pa možete osjećati bol u grudima ili nedostatak daha. 


Glavni krivci

Neophodno je iščistiti arterije, a za to vam nije potrebna nikakva rigorozna dijeta. Veoma je jednostavno – konzumirajte hranu s visokim sadržajem antioksidanata, zdravim mastima i vlaknima. 

Većina nas masnoće smatra glavnim krivcima za povećanje tjelesne težine, iako je to zapravo šećer. Međutim, masti treba konzumirati umjereno, a važno je jesti i pravu vrstu. Zasićene masnoće u prženoj hrani hrana nisu dobre za vaše arterije, dok mononezasićena vrsta snižava loš holesterol i štiti od srčanog ili moždanog udara. 

Avokado je pun zdravih masnoća koje uravnotežuju nivo dobrog i lošeg holesterola, uklanjajući ono loše iz arterija. Masne ribe poput lososa, tune i skuše odličan su izbor za unos zdravih, nezasićenih masti. Riba je bogata i omega-3 masnim kiselinama koje mogu sniziti nivo štetnih triglicerida u arterijama.

Limun, đumbir i bijeli luk dobitna su kombinacija. Ilustracija

Orašasti plodovi odličan su međuobrok, ali i dodatak jelima. Bogati su nezasićenim mastma, ali i vitaminima i vlakanima.

Oksidanti, poznatiji kao slobodni radikali, nusproizvod su upotrebe kisika u našim tijelima. Narušavaju zdravlje cijelog tijela, uključujući i arterije. Konzumiranjem namirnica bogatim antioksidansima te tvari vežu se sa slobodnim radikalima i sprečavaju ih da čine štetu. 

Protok krvi

Kurkuma je aromatični začin pun antioksidansa koji mogu popraviti oštećenja na zidovima arterija i smanjiti upalu u cijelom tijelu. Isto je i sa citrusima – bogati su antioksidansima i vitaminom C, koji ima ključnu ulogu u zdravlju srca. Cilj je pojesti barem komad ili dva agruma svaki dan ili piti vodu s limunom tokom dana

Šipak biste također trebali uvrstiti u prehranu. Dokazano je da njegova konzumacija pročišćava arterije i poboljšava protok krvi. 

Kakva je uloga vlakana

Vlakna nisu probavljiva i prolaze kroz tijelo povlačeći sa sobom mnoštvo loših tvari. Ilustracija

Vlakna su veoma važna u prehrani jer mogu sniziti krvni pritisak i loš nivo holesterola. Nisu probavljiva i prolaze kroz tijelo povlačeći sa sobom mnoštvo loših tvari. 

Dvije su vrste vlakana: netopiva i topiva. Topiva se otapaju u vodi u svojevrsni gel koji pomaže da se smanji holesterol i šećer u krvotoku. Netopiva vlakna hrane zdrave bakterije u crijevima i također privlače vodu u debelo crijevo, olakšavajući prolazak stolice. 

Povrće i voće sadrže puno vlakana, a brokula je jedan od najboljih izbora. Cjelovite žitarice su ključne jer se pokazalo da prehrana bogata njima sprečava opasno zadebljanje zidova arterija. Kokice su odlična grickalica, a uz to su i bogate vlaknima.

Eliksir od tri sastojka

Kombinacijom samo tri sastojka možete očistiti arterije i riješiti se naslaga masnoća u krvi i krvnim sudovima. Potrebni su vam 4 veće glavice bijelog luka, 4 neoguljena limuna, manji korijen đumbira ili dvije kašike đumbira u prahu te 2 litra vode

Kombinacijom samo tri sastojka možete očistiti arterije. Ilustracija

Operite limun i narežite ga na komadiće. Ogulite bijeli luk i stavite ga u blender, zajedno s limunom i đumbirom. Sve zajedno izmiksajte tako da dobijete homogenu smjesu. Stavite je u metalnu posudu, sipajte dva litra vode i zagrijte dok ne provri. Čim počne ključati, sklonite i ostavite da se ohladi. Procijedite i čuvajte u staklenim flašama.

Uzimajte po jednu čašu (200 ml) napitka svakog dana, najmanje dva sata prije jela ili na prazan želudac. Prije svakog korištenja dobro promućkajte bocu.  

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.