ISTRAŽIVANJA Konzumiranje orašastih plodova može imati povoljan utjecaj na mnoge bolesti

Šaka oraha za bolje zdravlje

Orašasti plodovi obiluju vlaknima, magnezijem i višestruko nezasićenim masnim kiselinama

Avaz.ba

Riječ je o hranjivim tvarima

Foto: Ilustracija


Nedavno istraživanje pokazalo je da konzumiranje orašastih plodova može imati povoljan utjecaj na mnoge bolesti, što upućuje na snažnu poveznicu između unosa orašastih plodova i zdravlja. 

Naučnici su proučavali 29 ranije objavljenih studija koje su uključivale sveukupno 819.000 sudionika. Među njima je bilo više od 12.000 slučajeva ishemijske bolesti srca, 9.000 slučajeva moždanog udara, 18.000 slučajeva kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.

  • Orasi su, bogati antioksidansima

    Orasi su, bogati antioksidansima

    Foto: Ilustracija


Kod istraživanih učesnika uočeno je da konzumiranje orašastih plodova smanjuje rizik od bolesti. Međutim, neki rezultati razlikuju se s obzirom na vrstu populacije (primjerice, prema spolu ili rizičnim faktorima).

Orašasti plodovi obiluju vlaknima, magnezijem i višestruko nezasićenim masnim kiselinama. Riječ je o hranjivim tvarima koje smanjuju nivo holesterola, a k tome i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Orasi i pekan su, na primjer, bogati antioksidansima koji se bore protiv oksidativnog stresa pa tako smanjuju i rizik od karcinoma. Najmanje 20 grama orašastih plodova dnevno može smanjiti i rizik od bolesti dišnog sistema za 50 posto te dijabetesa za 40 posto.

Više o temi Orah

KORISNO
Orah je hranjiv i pun bjelančevina

Više o:

Orah Zdravlje Bolesti
NA VRH

Podijeli članak na