RIJEČ STRUČNJAKA

Sauna jača imunološki sistem i potiče krvotok

Poboljšava prokrvljenost respiratornih puteva pa pogoduje sluznici čineći je sposobnom za odbranu od različitih napadača, kaže dr. Baltić

Uz detoksikaciju organizma, sauna pojačava i imunološki sistem. Ilustracija

Piše: Z. Karić / Avaz.ba

1.6.2020

Iako se korištenje sauna preporučuje cijele godine, zbog topline, ona je posebno korisna u hladnim mjesecima. Kada govorimo o zdravlju i sauni, kako kaže internista dr. sci med. Abel Baltić, organizam najviše koristi ima od pojačanog znojenja. Laboratorijske analize pokazale su da se u znoju mogu pronaći razne vrste toksina, uključujući i hemikalije poput pesticida i teških metala. 


Pojačava imunološki sistem

- Uz detoksikaciju organizma, sauna pojačava i imunološki sistem. Na povišenje tjelesne temperature organizam reagira jednako kao i kod povišene tjelesne temperature uzrokovane bolešću – pojačanim stvaranjem bijelih krvnih ćelija, koje imaju važnu ulogu u našem odbrambenom sistemu. U sauni organizam pojačano izlučuje hormone dobrog raspoloženja endorfin, serotonin i dopamin te hormon rasta zaslužan za mladenački izgled kože i rast kose – ističe dr. Baltić. 

Sauna, također, poboljšava prokrvljenost respiratornih puteva pa pogoduje sluznici čineći je sposobnom za odbranu od različitih napadača koji vrebaju iz zraka.

Djelovanje vrućeg zraka samog po sebi, jednako kao i izmjena vrućeg i hladnog, blagotvorno je za zdravlje. Sauna tako potiče rad krvotoka, potpomaže prokrvljenost kože, zglobova i unutrašnjih organa, čisti sve pore, jača i učvršćuje kožu i dobra je u prevenciji prehlada i različitih upalnih procesa na koži. Osim toga, povoljno djeluje i na psihu.

Različiti virusi

- Redovnim odlascima u saunu može se mnogo učiniti za zdravlje. Ona povoljno djeluje na kardiovaskularni sistem. U uvjetima povišene temperature te naizmjeničnim prelaskom iz vrućeg u hladno potiče se cirkulacija, krv kola brže te se srce bolje opskrbljuje kisikom i hranjivim materijama. Iz istih razloga, usljed povišene temperature, potiče se oslobađanje i izlučivanje odbrambenih materija u krv, koje štite od djelovanja različitih virusa i bakterija te stoga sauna jača imunološki sistem – navodi dr. Baltić. 

Prehlada i gripa

Podizanju imunološkog sistema u jednakoj mjeri pogoduje i navikavanje organizma na šok zbog izmjene vrućeg i hladnog jer se znatno smanjuje mogućnost pojave bolesti kao posljedica prijelaza iz pregrijanih prostorija na hladan zimski zrak. Tako sauna, naprimjer, sedam puta poboljšava prokrvljenost respiratornih organa te tako pogoduje i kvalitetu respiratorne sluznice te je izvanredno preventivno sredstvo u borbi protiv hunjavica, prehlada i gripa. 

Baltić: Redovnim odlascima u saunu može se mnogo učiniti za zdravlje. Avaz

- Dokazano je da djeluje pozitivno na izmjenu materija u organizmu. Primjera radi, za vrijeme boravka u sauni u trajanju od 10 minuta organizam u prosjeku izluči od 0,6 do 2 litra znoja. Zahvaljujući tome, čiste se sve pore i izlučuju štetne supstance iz organizma – ističe dr. Baltić.

Oslobađa od stresa

Svi oni koji idu u saunu, dodaje dr. Baltić, znaju da je ona neprijatelj broj jedan svakoj vrsti stresa. Sve studije, a i cjelokupna medicina, saglasni su da stres negativno utječe na zdravlje toliko da je on glavni uzročnik velikog broja oboljenja. 

Kad uđete u tihi svijet koji sauna osigurava, zatvorili ste vrata ostatku svijeta i prepustili sebi i svom opuštanju. Vrućina pospješuje cirkulaciju i povećava rast endorfina koji čini da zasjate prirodnim sjajem kada izađete iz nje.

Opušta mišiće i smanjuje bolove

- Visoke temperature podstiču rast endorfina, prirodne tjelesne supstance koja nas oslobađa bola. Endorfin ima umirujuće djelovanje, a ima moć i da suzbije bol kod artritisa. Toplota saune širi krvne sudove i poboljšava cirkulaciju, a brži protok krvi ubrzava prirodni proces (samo)liječenja tijela. 

Za trkače i trkačice sauna je posebno dobra nakon napornijeg treninga jer ublažava upale mišića – kaže dr. Baltić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.