SAVJET STRUČNJAKA

Ključ za borbu sa sterilitetom je u ovoj ishrani

Prvi korak ka ostvarenju ovog životnog cilja je promjena životnih navika

Za žensku plodnost je naročito važna heljda ili crno žito. Ilustracija

Avaz.ba

28.5.2020

Sterilitet je stanje jednog ili oba partnera zbog koga par koji želi potomstvo ne može prirodnim putem da ostvari začeće. Iako oko 80 posto mladih partnera nakon liječenja uspije da se ostvari kao roditelj, postoje i prirodni načini kako se rješava ovaj zdravstveni problem. Prvi korak ka ostvarenju ovog životnog cilja je promjena životnih navika, prije svega ishrane, konzumacije pića i loših navika, tvrde stručnjci.



Prvi korak

Prilagođena ishrana prvi je korak ka liječenju steriliteta. Kod borbe za potomstvo najznačajnije je izbacivanje duhana, alkohola, kafe, kao i namirnica tretiranih vještačkim đubrivima, pesticidima, antibioticima i aditivima. Umjereno konzumiranje kofeina, znači da treba piti 2 -3 šoljice crne kafe dnevno.

Za žensku plodnost je naročito važna heljda ili crno žito. Ona je bogata proteinima, a uz heljdu preporučuje se unošenje više sirovih badema, lješnika, polena, matičnog mliječa i zelenog lisnatog povrća.


Muškarci treba da povećaju unos vitamina A. Ilustracija

Za žene je značajan i povećan unos vitamina B5 koji se nalazi u pečurkama, mahunarkama, lososu, mladim klicama žitarica, ćurećem mesu, citrusima, integralnoj riži, kao i vitamina B12 u mesu, jajima, u većini riba i džigerici.

Muškarci koji se liječe od steriliteta treba da povećaju unos vitamina A koga ima ga u mrkvi, puteru, jajima, špinatu, maslačku, prokelju, kupusu, peršunu, dinji, kajsiji, šljivi, breskvi, vitamina B12 u mesu, jajima i ribi, vitamina E u žitaricama, jajima, ribi, piletini, mladom grašku, tamno zelenom povrću i vitamina C, koji se unosi kroz limun, peršun, hren, paprika, kopriva, jagode, kupus, vinovo lišće, prokelj i kelj. Špinat, blitva i brokoli sadrže koenzim Q10 koji je bitan za pokretljivost spermatozoida.


Bademi, pistacije, sjemenke suncokreta

Orašasti plodovi i sjemenke imaju poznata svojstva kao afrodizijak, ali i veoma veliku ulogu u proizvodnji i poboljšanju kvaliteta sperme kod muškaraca. Bademi, pistacije, sjemenke suncokreta, indijski ili brazilski orah sjajan su izbor, jedite pola činije ove mješavine svakodnevno, savjetuju stručnjaci.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.