KORISNO

Hladna obloga kad se upali zglob

To stanje, poznatije kao giht, kod najvećeg broja pacijenata dešava se na nožnom palcu

Napadi se najčešće javljaju na korijenu palca stopala. Ilustracija

Avaz.ba

28.5.2020

Povišeni krvni pritisak, šećerna bolest, povišene masnoće u krvi, srčane bolesti, gojaznost i malignitet, posebno kod pacijenata na hemoterapiji, utječu na povećano stvaranje mokraćne kiseline, a njen višak je uzrok bolne upale zgloba. To stanje, poznatije kao giht, kod najvećeg broja pacijenata dešava se na nožnom palcu. 

Ovaj rizik znatno je veći ako se jede hrana bogata purinima. Iznutrice, crveno meso, morski plodovi, divljač i mahunarke obiluju purinima koji uzrokuju povećano stvaranje mokraćne kiseline. Usto, konzumiranje alkohola ometa njeno izlučivanje, a određeni lijekovi, prije svega diuretici, također mogu doprinijeti akutnom napadu gihta.

Napadi se najčešće javljaju na korijenu palca stopala, ali mogući su i na skočnom zglobu, koljenu, laktu, rjeđe i na drugim zglobovima. Karakterizira ih iznenadna pojava intenzivnog bola, crvenila i toplote zahvaćenog zgloba. Obično počinju noću.



Pacijentu se u toj situaciji savjetuju mirovanje, hladne obloge, unos tečnosti. Ilustracija

Pacijentu se u toj situaciji savjetuju mirovanje, hladne obloge, unos tečnosti, dijetetski režim ishrane koji uključuje redukciju namirnica bogatih purinima, a ljekar propisuje lijekove koji će smiriti upalu.

Ukoliko se napad gihta dešava prvi put, najvažnija je posjeta ljekaru da bi se postavila tačna dijagnoza, jer neke druge bolesti mogu ličiti na giht, a njihovo liječenje je sasvim drugačije.

Kod oko 65 posto pacijenata bolest se obično ponovo javlja unutar godinu od prvog napada i uglavnom zahvata isti zglob, ali s tendencijom širenja na više zglobova i sve težim napadima. Giht je najčešći artritis kod muškaraca. Kod žena se javlja obično u menopauzi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.