Grah - biljni izvor proteina

Grah je jedan od najboljih biljnih izvora proteina i B-vitamina

Avaz.ba

Vrijedni sastojci graha pomažu u očuvanju zdravlja krvnih sudova

Foto: Ilustracija


Mladi grah se mnogo lakše kuha, nije ga potrebno namakati i lakše se probavlja. Grah je jedan od najboljih biljnih izvora proteina i B-vitamina iz skoro svih grupa, siromašan je kalorijama, mastima i natrijem. 

Vrijedni sastojci graha pomažu u očuvanju zdravlja krvnih sudova, uravnotežuju nivo šećera u krvi i povoljno djeluju na mentalno zdravlje. Mahune graha ili očišćeni, neoprani grah možete čuvati u frižideru nekoliko dana u plastičnoj kesici. Suhi grah u zatvorenoj posudi na hladnom, suhom i tamnom mjestu možete čuvati do 12 mjeseci.

Svakodnevica
Zdrave navike: Evo kako treba započeti dan

Više o temi Grah

GASTRO / TAJNE
Zašto su grah i sarma bolji sutradan
VAŠA KUHARICA
Grah s kobasicama
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na