ISTRAŽIVANJA

Stres ne izaziva sijedu kosu

Dermatolozi tvrde: ne postoji naučni dokaz da stres utiče na preranu pojavu sijede kose pa bijele vlasi pripisuju genima i starenju

Stres je poznat i dokazan uzročnik povećanog i naglog opadanja kose. Ilustracija

Avaz.ba

21.5.2020

Ako ste i smatrali da je za naglu pojavu bijelih vlasi na vašoj glavi kriva užasno stresna nedjelja, mjesec ili godina iza vas, pa možda čak i jedna određena osoba, izgleda da ste bili u zabludi, tvrde dermatolozi, jer nemaju naučne dokaze za to, piše francuski časopis "Ele“ u svom broju posvećenom kosi.  


Izvor je – melanin

Kosi, inače, boju daje melanin, isti pigment koji određuje boju kože i očiju. Melanin se lagano gubi sa godinama i kosa vremenom postaje sijeda, a kasnije i potpuno bijela, tvrde eksperti iz ove oblasti sa američke akademije za dermatologiju. 

Kosa opada i izrasta nova, a ćelije koje proizvode pigment u vlasima iznova se aktiviraju. Međutim, kako starimo, one na neki način slabe i ovu funkciju vrše znatno usporenije.

Nijedno naučno istraživanje nije pokazalo da je stres kriv i za to što kosa osijedi. Ilustracija

Stres jeste poznat i dokazan uzročnik povećanog i naglog opadanja kose, ali nijedno naučno istraživanje nije pokazalo da je stres kriv i za to što kosa osijedi.

Naučnici tvrde i da je nemoguće da kosa pobijeli preko noći, što se u nekim slučajevima dešava, te se ovo često povezuje sa stresom. Naime, nestanak melanina iz dlake podrazumijeva određen vremenski proces koji traje iako nije vidljiv. Na kraju vlasi postanu sijede, izgubivši pigment.

Kriva je gen IRF4

U većini slučajeva za sijedu kosu možete okriviti svoje roditelje, a ne stres. Genetika u ovom slučaju igra najveću ulogu. Zapravo, naučnici su otkrili i koji je gen zaslužan za pojavu sedih. Naziv mu je IRF4. 

Ipak, postoji nešto što može ubrzati pojavu sijedih, a to je pušenje.

Studija od prije sedam godina pronašla je značajnu vezu između konzumiranja cigareta i pojavu sijedih prije tridesete.

Pušenje i stres svakako mogu utjecati na raniju i veću pojavu sijedih vlasi, ali oni nikako ne izazivaju ovu pojavu, tvrde naučnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.