ZDRAVLJE

Nedostaje li vašem organizmu magnezija

Magnezij će pomoći da se mišići brže oporave od stresa i umora. Kada ga nema dovoljno, mišići nemaju dovoljno energije za oporavak

Magnezij će pomoći da se mišići brže oporave od stresa i umora. Ilustracija

Zdravlje u kući

17.5.2020

Ako patite od čestih migrena, vrlo je moguće da imate nedostatak magnezija u organizmu. Istražitelji navode kako nedostatak ovog ključnog minerala remeti funkciju serotoninskih receptora, što povećava upalne procese u tijelu. 

Bez energije

Također, ukoliko ne možete provesti dan bez čokolade, i to je siguran znak da vam nedostaje magnezija. Potreba da pojedete mliječnu čokoladu često je i najčešći pokazatelj nedostatka ovog nutrijenta, pogotovo kod mlađih osoba. Pored jakih glavobolja, i brojni drugi simptomi ukazuju na to da je organizmu neophodan magnezij. 

Magnezij će pomoći da se mišići brže oporave od stresa i umora. Kada ga nema dovoljno, mišići nemaju dovoljno energije za oporavak, što, pored grčeva, može uzrokovati i mučninu, povraćanje i vrtloglavicu.  Ako imate manjak magnezija, češće će vam se dešavati promjene raspoloženja.  

Magnezij je povezan s funkcijom neurotransmitera u mozgu koji utječu na pamćenje, razmišljanje i emocije. Zato, ako imate neobjašnjive emotivne oscilacije, znajte da trebate unositi više magnezija.

Namirnice koje su bogate magnezijem. Ilustracija

Nekoliko studija pokazalo je da nizak nivo magnezija može povisiti krvni pritisak, dok su druga istraživanja dokazala da dodaci magnezija mogu sniziti krvni pritisak, posebno kod odraslih osoba koje pate od hipertenzije. To dokazuje da nedostatak magnezija može povisiti krvni pritisak, što povećava rizik od srčanih oboljenja.

Među najozbiljnijim simptomima nedostatka magnezija u organizmu je srčana aritmija, odnosno nepravilan rad srca. Simptomi aritmije su u većini slučajeva blagi, a često prolaze i bez ikakvih simptoma. Ali, neki ljudi mogu osjećati preskakanje srčanog ritma.  

Nedostatak daha

Simptomi aritmije mogu biti i nedostatak daha, bol u grudima ili nesvjestica. U najtežim slučajevima, aritmija može povećati rizik od moždanog udara ili srčane insuficijencije. Naučnici vjeruju da je neravnoteža nivoa kalija unutar i izvan ćelija srčanog mišića povezana s nedostatkom magnezija.

Šta će dovesti do deficita

Ako se redovno i zdravo hranimo, ne bismo trebali imati problema s nedostatkom magnezija. Ali, problem će se desiti ako konzumiramo previše gaziranih pića ili alkohola. Gazirana pića puna su šećera koji onemogućava apsorpciju vitamina D, a to dalje uzrokuje lošu iskorištenost magnezija koji unesemo hranom. 

Alkohol također doprinosi lošoj apsorpciji, pa ga je najbolje izbjegavati. Ishranu pojačajte proljetnim povrćem, posebno zelenišom jer je pun magnezija. 

Najbolji prirodni izvori

Bademi - U 30 grama badema nalazi se 105 miligrama magnezija.  

Sjemenke susama - U 30 grama prženih sjemenki susama nalazi se 101 miligram magnezija.  

Sjemenke suncokreta - U 30 grama sjemenki suncokreta nalazi se 128 miligrama magnezija.

Banane - Jedna banana sadrži 22 miligrama magnezija.  

Indijski oraščić - 30 grama indijskih oraščića sadrži 89 miligrama magnezija.  

Tofu - U 65 grama tofua nalazi se 37 miligrama magnezija. 

Sjemenke bundeve - 30 grama sjemenki bundeve sadrži 74 miligrama magnezija.  

Sjemenke lana - U jednoj kašiki cjelovitih sjemenki lana nalazi se 40 miligrama magnezija.

Brokula - U 65 grama kuhane brokule nalazi se 51 miligram magnezija te više vitamina C nego u narandži.

Grašak - U 130 grama graška nalazi se 48 miligrama magnezija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.