SAVJETI

Držite se mjera i poslije pandemije

Ne zaboravite da prebrišete i stvari koje ste unijeli u kuću

Redovno perite ruke. Ilustracija

Zdravlje u kući

7.5.2020

Sloboda kretanja uskoro neće biti ograničena, mnogi će se vratiti na posao, vrtići će početi raditi... Ipak, treba se postepeno vraćati uobičajenim tokovima života. Za početak, dobro je izbjegavati one manje neophodne rizike. Budite umjereni i izaberite prioritete, savjetuju stručnjaci. 


Izađite spremni

Kada napuštate sigurnu zonu svog doma, izađite spremni. Spakujte sredstvo za dezinfekciju ruku, obične i vlažne maramice i, naravno, izbjegavajte veće skupove i gužvu. Ako se osjećate anksiozno zbog izlaska vani i kontakata s drugim ljudima i površinama, to je sasvim normalno.  

Većina ljudi se u ovom trenutku osjeća isto tako. Prihvatite ovo osjećanje kao normalno i dozirajte ga. Dobro je da u određenoj mjeri budete obazrivi, tako ćete ispoštovati preporučene mjere opreza. Ne dodirujte lice, perite redovno ruke, savjesno voditi računa o vlastitoj sigurnosti i zdravlju.

Nosite sredstva za dezinfekciju. Ilustracija

Po povratku u kuću operite ruke i dezinficirajte sve što je potrebno. Čak i ako ste se u potpunosti pridržavali poštovanja preporučenog socijalnog distanciranja, postoji vjerovatnost da ste negdje usput pokupili patogene mikrobe - u supermarketu, stepeništu zgrade u kojoj živite i slično.


Pranje ruku

Čim uđete u kuću, operite ruke. Preporučuje se da ruke brišete ubrusom, a ne peškirom ili kuhinjskom krpom koju će kasnije upotrijebiti ostali članovi porodice. Zatim, dezinficirajte sve što ste dodirnuli prije nego što ste oprali ruke. Također, ne zaboravite da prebrišete i stvari koje ste unijeli u kuću. 


Pratite preporučene mjere opreza

Kako se situacija s pandemijom mijenja, tako se mijenjaju i vodiči za preporučene mjere ponašanja. Sve aktuelne promjene i savjete možete pronaći na internet-stranici Svjetske zdravstvene organizacije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.