MNOGO OTPORAN Bitno je poznavati činjenice o ovoj bolesti

Koronavirus može preživjeti u zraku tri sata, a na plastici danima

Na bakrenim površinama može živjeti četiri sata

Avaz.ba / Index.hr
13.03.2020 10:10

Koronavirus dugo živi na raznim površinama

Foto: Arhiv

Novo istraživanja koje se bavilo proučavanjem koronavirusa Sars-CoV-2, koji izaziva bolest COVID-19, došlo je do važnih zaključaka o novoj vrsti virusa s kojom se svijet bori posljednja tri mjeseca. Naučnici su ustanovili da virus u zraku preživljava do tri sata, a na plastičnim i čeličnim površinama može živjeti i do tri dana.

Istraživanje je utvrdilo da koronavirus može živjeti na bakrenim površinama četiri sata, a na kartonu se zadržava do 24 sata. 

Rezultati istraživanja ukazuju na to da se virus prenosi zrakom i preko objekata koje koristimo i da može ostati živ u česticama zraka i do nekoliko sati, dok na površinama predmeta živi i do nekoliko dana. 

Istraživanja koja su obavljana u februaru govore da je COVID-19 sličan drugim koronavirusima, kao što su SARS i MERS, i da može preživjeti na metalu, staklu i plastici do devet dana. 

Poređenja radi, virus gripe može preživjeti na površinama koje nas okružuju u prosjeku 48 sati. To istraživanje u časopisu ''Journal of Hospital Infection'' ukazuje na to da bi se koronavirusi mogli onesposobiti za jednu minutu upotrebom sredstava za dezinfekciju koja sadrže 62-71 posto etanola, 0,5 posto vodikovog peroksida ili 0,1 posto natrijevog hipoklorita, dok su druga sredstva koja sadrže 0,05-0,2 posto benzalkonij klorida ili 0,02 posto klorheksidina manje efikasna.

Trenutno ne postoji djelotvoran lijek za borbu protiv virusa COVID-19, a rad na pronalaženju vakcine je u toku. 

U svijetu je do sada potvrđeno više od 127.000 slučajeva zaraženih, dok je od ove bolesti umrlo više od 5.000 ljudi.

Komentari

NA VRH