SAVJETI

Jogom ublažite tegobe kod astme

Ova drevna disciplina dovodi do smirivanja nervoze

Joga dovodi do smirivanja nervoze. Ilustracija

Zdravlje u kući

12.3.2020


Osim lijekovima i pumpicama, tegobe koje se javljaju zbog astme znatno se mogu umanjiti i jogom. Osnovna pozitivna strana ove drevne discipline je u tome što dovodi do smirivanja nervoze, a stanje napetosti jedan je od vrlo čestih faktora koji izazivaju pogoršanje simptoma astme.

Joga pomaže jačanje mišića cijelog tijela. Za astmatičare posebno je značajno jačanje mišića dišne muskulature koji poboljšavaju proces disanja, pa evo nekoliko korisnih vježbi.

Sjedite leđima oslonjenim na zid. Noge su opružene ispod tijela. Dlanove spustite kraj tijela, a stopala zategnite tako da vrhovima prstiju težite ka grudima. Udahnite pa s izdahom polako spustite bradu na grudni koš. Zadržite ovaj položaj barem pet uzdaha i izdaha.

Lezite na prostirku, a ispod glave i leđa stavite jastuk tako da gornji dio tijela bude malo povišen. Prvo ispružite ruke preko glave i dobro se istegnite. Zatim vratite ruke uz tijelo tako da budu malo šire od širine kukova i dlanove okrenite prema gore. Pustite da stopala padnu ustranu. Nekoliko puta udahnite kroz nos pa izdahnite kroz usta.



Turski sjed

Sjedite u turski sjed, ali spojite taban o taban. Obuhvatite stopala rukama i privucite čelo na njih. Zamislite da su vaše noge krila leptira pa njima nježno zamahnite tako da se grudni koš malo opusti. Dišite ujednačeno i mirno, kroz nos. Ostanite u tom položaju barem pet uzdaha i izdaha. 

Iz ležećeg položaja oslonite se na laktove, dlanove podvucite ispod karlice. S uzdahom otvorite grudni koš, a s izdahom zabacite glavu nježno unazad. U ovom položaju možete nekoliko puta udahnuti kroz nos pa izdahnuti na usta, tako da eliminirate sav stres.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.