VOĆE

Ukoliko jedete dvije kruške dnevno, u organizmu se događaju nevjerovatne stvari

Sadrže dijetalna vlakna

Kruške. Arhiv

kurir.rs

13.2.2020

Kruške su sočno i slatko voće koje ima blagodati za organizam.

Plodovi krušaka prepuni su minerala: kalija, bakra, fosfora, kalcija, magnezija i brojnih mikroelemenata. Bogate su vitaminima K, A i C, kao i većinom vitamina iz grupe B i D.

Sadrže antioksidans procijanidin, koji pomaže kod ukočenosti u srčanom tkivu i olakšava srcu da pumpa krv u cijelo tijelo. Također, snižava loši holesterol (LDL), a povećava dobri (HDL). 

U kori kruške nalazi se kvercetin - antioksidans koji smanjuje upale, kao i rizik od srčanih oboljenja, kao što su visok krvni pritisak i holesterol. 

Osim toga, studija u kojoj je tokom deset godina učestvovalo 20.000 ljudi, došla je do zaključka da svakodnevno konzumiranje 25 grama voća s bijelim mesom (poput krušaka) značajno smanjuje rizik od moždanog udara.  

Iako je slatko voće, kruške su povezane i sa manjim rizikom od dijabetesa.

Sadrže dijetalna vlakna koja pomažu usporavanju probave pa tijelo ima više vremena za razgradnju viška šećera. Na taj način ćemo sniziti nivo šećera u krvi.

Jedno istraživanje je otkrilo da je konzumiranje pet ili više obroka voća bogatog antocijanom sedmično, kao što su kruške, povezano sa 23 posto manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. 

Osim toga, istraživanje koje je provedeno na životinjama, otkrilo je da biljni spojevi, poput antocijana koji se nalaze u oguljenim kruškama, imaju i "antidijabetes" i protuupalni učinak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.