RAZVOJ TEHNOLOGIJE Ubuduće bi mogli raditi u bolnicama

Roboti bi mogli uskoro vaditi krv ljudima

Stopa uspješnosti od 87 posto

Index.hr

Robot

Foto: ARHIV


Roboti putuju u svemir, čiste kuće, rade u hotelima, brinu o starijima i služe kao muzejski vodiči.

Ubuduće bi mogli raditi u bolnicama i medicinskim klinikama uzimajući krv pacijentima. Automatizirani robot za vađenje krvi, koji su razvili istraživači s Univerziteta Rutgers, obavlja ove zadaće isto, a u nekim slučajevima i bolje nego ljudski medicinski profesionalci, stoji u saopćenju ovog univerziteta. 

Prvo kliničko ispitivanje robota za vađenje krvi provedeno na ljudima pokazalo je da bi se time ljekarima i medicinskom osoblju moglo omogućiti više vremena za liječenje pacijenata umjesto bockanja iglama. Robot pronalazi venu pomoću ultrazvučne slike, probija je iglom i potom vadi krv. Ima i centrifugalni analizator krvi.

Stopa uspješnosti od 87 posto

Rezultati ispitivanja pokazuju da je robot imao ukupnu stopu uspješnosti od 87 posto na 31 pacijentu čiju je krv uzimao. Za 25 ljudi čije je vene bilo jednostavno pronaći stopa uspješnosti bila je 97 posto.

Prijašnje studije pokazale su da zdravstveni djelatnici imaju stopu uspješnosti od 73 posto kod pacijenata bez vidljivih vena, 60 posto kod pacijenata bez opipljivih vena i 40 posto kod pacijenata u lošem stanju.

Uređaj bi mogao pomoći bolničarima da brzo, sigurno i pouzdano uzimaju uzorke krvi, što sprečava nepotrebne komplikacije i bol koju pacijentima nanose višestruki pokušaji umetanja igala

Ubuduće bi se uređaj mogao koristiti i za druge uobičajene medicinske postupke, poput IV katerizacije i dijalize.

Više o:

Roboti Zdravlje
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na