ICOPLAST

Karabeg predsjednik Komiteta najvećeg svjetskog udruženja

Prof. dr Karabeg: Borac za dignitet BiH u svijetu. Arhiva

Piše: Avaz.ba

24.1.2020

Profesor doktor Reuf Karabeg imenovan je za predsjednika Komiteta za profesionalne standarde u najvećem svjetskom udruženju – ICOPLAST-u. 

- Dobio sam pismo od predsjednika najveće svjetske asocijacije udruženja plastičnih i estetskih hirurga svijeta u kojem je pisalo: ''Čestitke za prihvatanje poziva da budete predsjednik Komiteta za profesionalne standarde ICOPLAST- a'', potpis prof. Kuter (Cooter) iz Australije - rekao je prof. dr. Karabeg.

Sjećam se jednog intervja za naš list kada je govorio da je mogao ostati u Holandiji 1996. godine, nakon šest mjeseci specijalizacije provedene u Utrehtu i Amsterdamu. Poslije je odbio pozive da radi u Dubaiju i Londonu. Također, kao ratni opći hirurg operirao je na stotine pacijenata... Nikad to nije isticao.

Član je američkog udruženja plastičnih hirurga (vjerovatno među rijetkim ili jedini s prostora Balkana). Dužnost nacionalnog predstavnika u ISAPS-u, jednom od najvećih udruženja estetskih i plastičnih hirurga, obavljao je 10 godina. Sada je nacionalni predstavnik u ICOPLAST-u i ESPRAS-u (Evropsko udruženje plastičnih hirurga).

Jedan od najvećih ponosa mu je što je malo bh. udruženje plastičnih hirurga, u svojstvu predsjednika u ponovljenom mandatu, uspio svrstati i registrirati kao ravnopravno s najvećim svjetskim udruženjima, zajedno sa svojim cijenjenim kolegama iz udruženja.

U tom svojstvu uskoro će organizirati kongres u Mostaru od 23. do 25. aprila 2020. godine, zajedno s kolegama iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH. Dolazi više od 30 predavača iz Evrope i svijeta. Pozvao je i 35 studenata s osam medicinskih fakulteta iz BiH da besplatno prate dostignuća iz oblasti tumora, povreda, opekotina, estetske i rekonstruktivne hirurgije, za – kako kaže - dobrobit bh. medicine uopće.

U slobodno vrijeme, iz najveće ljubavi, već 24 godine radi kao koordinator medicinskog tima FK Sarajevo te deset godina kao šef medicinskog tima A reprezentacije BiH. Radi u hirurškoj poliklinici ''Karabeg'' sa suprugom Amelom, koja je, također, plastični i estetski hirurg.

Pismo iz ICOPLAST-a. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.