ALARMANTNO Najnovija studija u SAD otkrila

Superbakterija godišnje ubije desetine hiljada Amerikanaca, a ima je svuda u svijetu

Smrtnost se skoro udvostručila u odnosu na istraživanja od prije šest godina

S. N.

Superbakterija je sve otpornija

Foto: CDC


Skoro tri miliona Amerikanaca zaraženo je superbakterijom. Od tog broja, godišnje umre najmanje 35.000 ljudi, utvrdila je pomna analiza Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Sjedinjenih Američkih Država.

U alarmantnoj objavi dr. Robert Redfild (Redfield) upozorava da je ova bakterija izuzetno otporna na sve vrste lijekova koji su nam poznati i poziva na hitnu akciju.

- Smrtnost se skoro udvostručila u odnosu na našu studiju od prije šest godina - ističe Redfild.

Superbakterija je sinonim za grupu iznimno otpornih gljiva i bakterija. One su se proširile svuda, od zdravstvenih ustanova, preko javnog prijevoza i šoping-centara do domova ljudi.

Njihovo liječenje poznatim medikamentima postaje nemoguće, jer su bakterije izuzetno otporne i vrlo brzo mutiraju stičući imunitet na lijekove koji se koriste protiv nje.

CDC upozorava i na praksu ljekara da propisuju sve jače i jače antibiotike.

- To postaje sve štetnije s obzirom na to da ta vrsta lijekova pravi veću štetu nego što pomaže. Superbakterija je otporna, a antibiotik, onda, ubija dobre bakterije u našem tijelu - ističe Robin Patel, predsjednik Američke asocijacije za mikrobiologiju.

Budući na otpornost i prilagodljivost, superbakteriju je teško otkriti, jer su simptomi njenog djelovanja isti kao i kod bilo koje vrste prehlade ili upale. No, kad se jednom otkrije, američki ljekari savjetuju pacijente da strogo paze i postupaju prema uputama ljekara.

Ako je već nemate, onda je prevencija najpametnija opcija. Redovno temeljito pranje ruku i umivanje, tuširanje i kupanje najbolja su zaštita.

NA VRH

Podijeli članak na