ALARMANTNO

Superbakterija godišnje ubije desetine hiljada Amerikanaca, a ima je svuda u svijetu

Smrtnost se skoro udvostručila u odnosu na istraživanja od prije šest godina

Superbakterija je sve otpornija. CDC

S. N.

21.11.2019

Skoro tri miliona Amerikanaca zaraženo je superbakterijom. Od tog broja, godišnje umre najmanje 35.000 ljudi, utvrdila je pomna analiza Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Sjedinjenih Američkih Država.

U alarmantnoj objavi dr. Robert Redfild (Redfield) upozorava da je ova bakterija izuzetno otporna na sve vrste lijekova koji su nam poznati i poziva na hitnu akciju.

- Smrtnost se skoro udvostručila u odnosu na našu studiju od prije šest godina - ističe Redfild.

Superbakterija je sinonim za grupu iznimno otpornih gljiva i bakterija. One su se proširile svuda, od zdravstvenih ustanova, preko javnog prijevoza i šoping-centara do domova ljudi.

Njihovo liječenje poznatim medikamentima postaje nemoguće, jer su bakterije izuzetno otporne i vrlo brzo mutiraju stičući imunitet na lijekove koji se koriste protiv nje.

CDC upozorava i na praksu ljekara da propisuju sve jače i jače antibiotike.

- To postaje sve štetnije s obzirom na to da ta vrsta lijekova pravi veću štetu nego što pomaže. Superbakterija je otporna, a antibiotik, onda, ubija dobre bakterije u našem tijelu - ističe Robin Patel, predsjednik Američke asocijacije za mikrobiologiju.

Budući na otpornost i prilagodljivost, superbakteriju je teško otkriti, jer su simptomi njenog djelovanja isti kao i kod bilo koje vrste prehlade ili upale. No, kad se jednom otkrije, američki ljekari savjetuju pacijente da strogo paze i postupaju prema uputama ljekara.

Ako je već nemate, onda je prevencija najpametnija opcija. Redovno temeljito pranje ruku i umivanje, tuširanje i kupanje najbolja su zaštita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.