ZDRAVLJE

Preventivno djelovanje važan faktor otkrivanja bolesti

Konstantno povećanje broja oboljelih

Svjetski dan dijabetesa. Sanela Ikanović

S. I.

15.11.2019

Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa koji se obilježava od 1991. godine Dom zdravlja Banovići je upriličio predavanje o utjecaju te bolesti na oboljelog i njegovu porodicu. 

Na ovaj način se pridružio međunarodnoj akciji organiziranja predavanja na kojem su doktori željeli upozoriti javnost na stalni porast broja oboljelih, posebno naglašavajući važnost prevencije.

Jasno se zna koji pacijenti treba i kada da kontroliraju vrijednosti šećera u krvi, tako da je najbolje da se svaki pacijent, koji možda strahuje ili misli da bi mogao oboljeti od dijabetesa, obrati svom ljekaru za informacije, istakla je doktorica Redžiba Šiljić-Sagdati i naglasila da će porodični ljekar pacijentu odrediti vrijeme naredne kontrole u slučaju da postoji potreba za tim.

Šećerna bolest ima blagu simptomatologiju i može godinama da se razvija neopaženo, zato je preventivni pregled jedini način da se dijabetes dijagnosticira u početnoj fazi.

Obično je to pojačana žeđ, učestalo mokrenje i noćno mokrenje, pojačan apetit, suhoća usta i to je dovoljno da pacijent posumnja da nešto nije uredu i da se treba javiti svom ljekaru, istaknuto je na predavanju.

Svjetski dan dijabetesa ujedno je dobra prilika da se naglasi da je pravilna ishrana i povećana fizička aktivnost najsigurnija zaštita od razvoja dijabetesa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.