SAVJETI

Kako pobijediti gripu i prehladu: Začini popravljaju imunitet

Jesen je stigla i ovo je period kada se često borimo s prehladama i gripom

Začinima se može popraviti imunitet. Ilustracija

Piše: Avaz.ba

27.10.2019

Jesen je period kada se mnogi bore s prehladama i gripom. Iako genetika ima svoj utjecaj, pad imuniteta je uglavnom posljedica loše prehrane i nedovoljnog unosa zdravih nutrijenata. Također, na imunitet može utjecati ukoliko se ne unosi dovoljno tekućine ili ako ne provodimo dovoljno vremena na svježem zraku i suncu.

Međutim, postoje stvari koje nam mogu pomoći čak i kada nemamo previše vremena da se posvetimo zdravlju. Najbolje za imunitet je svakako redovno unošenje namirnica bogatih nutrijentima, a u nastavku pročitajte kako začinima pojačati imunitet.

Bosiljak

Pomaže kod smanjenja upala. Ilustracija

Bosiljak je začinska biljka koja, osim što se ističe po izuzetnom ukusu, ima i zdravstvena svojstva. Pomaže kod smanjenja upala, olakšava disanje, ali također i smanjuje stres koji je glavni okidač kod oslabljenja imuniteta. Bogat je i željezom te ubrzava probavu.

Sitno sjeckani listovi bosiljka mogu se koristiti kao dodaci u umacima, supama, svježem siru, a neodoljiv su dodatak u kombinacijama s tjesteninom.

Paprika

Kraljica C vitamina. Ilustracija

Paprika je poznata kao kraljica C vitamina koji nam jača imunitet, a kada je u pitanju paprika kao monozačin, ona, također, jača imunitet i poboljšava opće stanje organizma. 

Tajna leži u već spomenutoj prisutnosti visoke količine vitamina C i kapsaicina. Sadrži i cink koji pojačava aktivnost žlijezda, kapsaicin djeluje antiseptički i u probavnom sustavu sprečava razvoj bakterija te, zahvaljujući karetoneidu, poboljšava vid.

Đumbir

Ima antivirusno i protuupalno djelovanje. Ilustracija

Idući začin koji će vam očeličiti imunološki sistem sigurno je đumbir, tačnije, njegov korijen. 

On ima antivirusno i protuupalno djelovanje, stoga ga nije naodmet uvrstiti kao začin u svakodnevnu prehranu. Đumbir je vaš najbolji prijatelj kada su u pitanju kašalj, prehlada i suhoća grla, ali također regenerira i na jetru i pomaže joj u procesima detoksikacije i jačanju imuniteta.

Ujedno smanjuje povišeni krvni pritisak, holesterol i ima povoljan učinak na elastičnost krvnih žila. Kod već rasplamsale prehlade, najbolje je naribati korijen svježeg đumbira uz med i čaj, ali da biste spriječili bolest, koristite ga kao monozačin u jelima.

Kurkuma

Jedan od najjačih prirodnih antibiotika. Ilustracija

Od korijena kurkume se radi začin upečatljive žute boje. Njen glavni adut je što je jedan najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crijevima, ona pomaže razvoju dobrih bakterija. 

Kurkuma ima protuupalno djelovanje te je bogat izvor željeza, mangana, vitamina B6, dijetalnih vlakana i kalija, ukratko – savršeno utječe na vaš metabolizam i imunološki sistem.

Zahvaljujući svom papreno slatkom okusu, kurkuma se odlično slaže s korjenastim povrćem i žitaricama i stoga je idealan odabir za kombinaciju s rižotom s piletinom, ali i okrepljujućom supicom od povrća.

Žalfija

Smanjuje znojenje i pročišćava grlo. Ilustracija

Žalfija smanjuje znojenje, navale toplote (valunge), zaustavlja laktaciju i pročišćava grlo, tako da smanjuje nakupljanje sluzi usljed konzumiranja većih količina mliječnih proizvoda.


Ruzmarin

Dobar je izvor željeza i kalcija. Ilustracija

Ruzmarin mnogi terapeuti nazivaju i zamjenom za aspirin, smiruje nervni sistem i jača probavu. Dobar je izvor željeza i kalcija.

Ova biljka sadrži tvari koje stimuliraju imunitet, popravljaju cirkulaciju i probavu. Ružmarin djeluje i protuupalno te je zato koristan u ublažavanju jakih napada astme. 

Istraživanja su pokazala kako je ruzmarin zaslužan i za pojačanu cirkulaciju krvi u mozak te bolju koncentraciju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.