NAUKA

Istraživanje s nevjerovatnim rezultatom: Psi mogu otkriti rak puno prije bilo koga

Njihovo osjetilo njuha toliko je sofisticirano da reagiraju na vrlo sitne koncentracije mirisa

Psi imaju osjetljvo čulo mirisa. Ilustracija

Avaz.ba

4.8.2019

Psi nisu samo najbolji čovjekovi prijatelji, oni su i terapeuti osobama oboljelima od raznih bolesti, vodiči kroz život slijepim i slabovidnima, olakšavaju i obogaćuju život osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, ali su i uspješni pomagači u detekciji ozbiljnih bolesti.

Posebno obučeni psi imaju nevjerojatnu sposobnost njuha za prepoznavanje ozbiljnih bolesti kod ljudi, pa su tako u stanju otkriti bolesti poput raka mnogo ranije nego što je trenutno moguće drugim metodama. Njihovo osjetilo njuha toliko je sofisticirano da reagiraju na vrlo sitne koncentracije mirisa koje upućuju na bolest, piše jutarnji.hr.

– Oni zahvaljujući svome senzibilnom njuhu mogu pridonijeti ubrzanju postavljanja dijagnoze i tako pozitivno uticati na hiljade života. Istražujemo sposobnost pasa za otkrivanje uroloških malignih bolesti, njihovu sposobnost za otkrivanje raka dojke, a postoji velik potencijal i za otkrivanje drugih vrsta raka, poput raka pluća i raka debelog crijeva – rekla je dr. Klair Gest (Claire Guest), istraživač iz Velike Britanije.

Rano otkrivanje svih bolesti, a posebno karcinoma, ključno je za pozitivan ishod bolesti, a anomalije je važno otkriti prije nego što oboljeli osjeti prve simptome, što često nije moguće dostupnim i uobičajenim metodama.

Neke bolesti kao što je karcinom prostate, gušterače ili jajnika nemaju gotovo nikakve vidljive simptome unutar petogodišnjeg razdoblja, odnosno sve do trenutka kada situacija postaje zdravstveno ozbiljna, a šanse za izlječenje tada su dosta male i stopa preživljavanja opasno niska.

Rana dijagnoza najučinkovitiji je način za borbu protiv bolesti, a naša istraživanja pokazuju da psi mogu nanjušiti boluje li neka osoba od karcinoma s većom točnošću i mnogo ranije od sadašnjih dostupnih metoda ispitivanja, rekla je dr. Guest.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.