ALARMANTNO

Smrtonosna bakterija prijeti svijetu: Amerikanci u panici

Oboljenje je izazvano globalnim zatopljenjem

Candida auris fungus. mBio

S. N.

25.7.2019

Superbakterija, koja je pogodila ljude u američkim saveznim državama Njujork, Ilinois i Nju Džerzi, nova je smrtonosna bolest.

Ona izaziva opasne gljivične infekcije, od kojih umre svaki treći pacijent. Imuna je čak i na bolničke dezinfekcijske materije, veoma otporna i opasno prilagodljiva. Najranjiviji su hronični bolnički pacijenti i stare osobe. Zdravstvene vlasti Sjedinjenih Američkih Država su u panici.

"Candida auris fungus", kako joj je medicinski naziv, produkt je mutacije nekoliko opasnih bakterija. A one su izazvane globalnim zagrijavanjem.

Vrhunski istraživači nekoliko zdravstvenih ustanova SAD detaljno su ispitali najnoviju bakteriju i ustanovili da je upravo fenomen otopljavanja bio ključan u stvaranju opasnog smrtonosnog oboljenja koje se sve više širi.

U medicinskom žurnalu "mBio" naveli su i da je "ovo tek početak mutacija gljivičnih infekcija koje se adaptiraju na više temperature i u tom procesu postaju neuporedivo smrtonosnije".

Tokom istraživanja ustanovljeno je da je prvi slučaj oboljenja od ove vrste bolesti registriran u Japanu 2009. Otad se proširio po planeti i u procesu je stalne mutacije. Zbog toga se simptomi vrlo teško otkrivaju, a efikasnog lijeka nema.

Superbakterija napada krv i izaziva trovanje, što dovodi do smrtonosnog ishoda pacijenata čiji je imunitet već narušen. Na udaru je i zdravstveno osoblje, posebno ono koje brine o starim i nepokretnim osobama.

- Zdravi ljudi obično ne mogu oboljeti od ove vrste virusa - navedeno je u studiji.

Ljekari savjetuju redovno pranje ruku, vakcinisanje i kontrolne preglede.

- Izbjegavajte osobe zaražene candidom auris fungis - istaknuto je u brošurama koje se dijele po američkim bolnicama.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.