ISTANBUL

Osigurani besplatni dentalni implantati za ugrožene kategorije društva

Dekan Ajanović na konferenciji u Istanbulu. Avaz.ba

A. Nu.

12.7.2019

U Istanbulu je održana konferencija o dentalnim implantatima, koju su organizirali Stomatološki fakultet s klinikama u Sarajevu, Univerzitet u Sarajevu i Stomatološki fakultet u Istanbulu, Univerzitet Medipol, Atlanta grupe i DentalXp.

Konferenciji su prisustvovali svjetski priznati stručnjaci, od kojih su neki održali i  predavanje. Interesantno je da su se na listi predavača našli i naši stručnjaci Selma Tosum i Muhamed Ajanović, što je izuzetno priznanje ne samo za Stomatološki fakultet Univerziteta u Sarajevu nego i Bosnu i Hercegovinu.

Na konferenciji je dogovoreno zajedničko kreiranje studijskog programa koji će se istovremeno odvijati na tri kontinenta uz superviziju i naših stručnjaka. To će Sarajevo učiniti ne samo prepoznatljivom destinacijom u oblasti dentalne implantologije nego i  destinacijom dentalnog turizma, imajući u vidu da su cijene dentalnih usluga dosta niže.

Značajno je istaći i pohvaliti rad menadžmenta Stomatološkog fakulteta, prof. dr. sc. Sadete Šečić, prof. dr. sc. Selme Tosum, prof. dr. sc. Lejle Kazazić, prof. dr. sc. Mirjane Gojkov, prof. dr. sc. Sedina Kobašlije, koji je uspio osigurati vlastita sredstva i obnoviti fakultet, a nakon svega i paralelno s obnovom fakulteta uključiti se u svjetske tokove nauke i steći prepoznatljivost i priznanje vodećih stomatoloških stručnjaka u svijetu.

U prilog tome govori činjenica da su svjetski stručnjaci dr. Ibrahim Sina Učkan (Uckan), dr. Moris Salama (Maurice), dr. Henri Salama (Henry), dr. Ronald Goldštajn (Goldstein), dr. Dejvid Garber (David) prihvatili biti besplatni gostujući profesori.

Da Stomatološki fakultet ne zaboravlja lokalnu zajednicu, pokazuje činjenica da je pokrenuo programe kojima će pacijenti moći dobiti besplatne implantate, i to najugroženije kategorije, RVI, šehidske porodice, demobilisani borci, porodice demobilisanih boraca i svi ostali koji će moći dobiti besplatne implantate kroz studijske programe.

Zahvaljujući dekanu Stomatološkog fakulteta, osigurane su donacije od firme "Ritter" u iznosu od 80.000 eura, biološki materijal u iznosu od 50.000 eura od kompanije "Botiss", dentalni implantati "MegaGen", potrošni materijal "Omnia".

Ovo je najbolji dokaz socijalne osjetljivosti i solidarnosti koju jedna institucija koja ima status javne ustanove mora zadržati.

Prof. dr. sc. Selma Tosum, rukovodilac zdravstva Stomatološkog fakulteta, za "Avaz" je ukazala na važnost ovog programa.

- Stoga, pozivam sve potencijalno zainteresirane pacijente da se jave na Stomatološki fakultet, posebno ugrožene kategorije, kako bi bili stavljeni na listu za dobivanje usluga putem Master implant programa i neciklicnog studija "Dental implant from basic to aadvance" – kazala je Tosum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.