LJETO

Prednosti i mane seksa na moru i plaži

Ilustracija

A. Ču. / Avaz.ba

15.6.2019

Ljeto je vrijeme kad se strasti razbuktavaju. Mnogi parovi maštaju o seksu u moru, ali zaboravljaju da vrela ljetna avantura može da ih košta zdravlja. Nisu mnogo bolja ideja ni seks u bazenu ili na plaži, a ovo nekih od razloga za izbjegavanje takvih poduhvata.

Bakterije su svuda

Javna kupališta su leglo bakterija. U rijekama, jezerima i moru nalaze se bakterije koje mogu izazvati infekcije. Ista stvar važi i za bazene, posebno ako nisu pravilno dezinficirani. Također, kada je pH vrijednost vode iznad svojih normalnih okvira, sredstva za dezinfekciju više neće biti efikasna.

Trenje se povećava u vodi

Voda ispira "prirodni lubrikant", zbog toga će doći do trenja koje može biti bolno za oba partnera, a može proizvesti i mikro ogrebotine i infekcije, nezavisno od toga u kakvoj ste vodi.

Kondomi i voda ne idu zajedno

Iako većina proizvođača tvrdi da su njihovi prezervativi otporni na vodu, to ne znači da su u takvim okolnostima potpuno djelotvorni niti dobri po zdravlje. Štaviše, naučnici tvrde da hlor iz bazena može oštetiti kondome i smanjiti njihovu djelotvornost, piše "Glossy".

Problemi na plaži

Pješčane plaže često izgledaju kao iz bajke, romantike ima u izobilju, ali to nije idealno mjesto za seks. Zrnca pijeska uvlače se svuda, smetat će vam. Osim toga, ništa od spontanosti: poželjet ćete nešto da stavite ispod sebe jer će vam zasmetati pijesak ili kamenje. Morat ćete da stavite peškir, ali ni to nije potpuno praktično. Sve to čini da se više opteretite nego uživate. Na kraju, i na većini plaža i u moru ste na javnom mjestu. Koliko god to nekome može biti privlačno, velikom broju ljudi je zapravo vrlo neprijatna mogućnost da budu ''uhvaćeni na djelu''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.