SAVJETI Postoje načini kako da održite zdrav i lijep osmijeh

Nekoliko genijalnih načina kako oprati zube bez četkice

Mućkanjem vode u ustima uklonit ćete sve ostatke hrane koji su ostali na zubima, a voda će pomoći da vam se nivo kiselosti u ustima vrati u normalu

Avaz.ba
16.05.2019 08:14

Zdrav i lijep osmijeh

Foto: Arhiv

Dobro vam je poznato pravilo da zube treba prati najmanje dva puta dnevno, ali šta raditi kada četkica za zube nije pri ruci.

Ipak, postoje načini kako da održite zdrav i lijep osmijeh bez četkice za zube. 

Voda

Voda je najbolji i najsigurniji način za pranje zuba. Iz čaše vode uzmite mali gutljaj. Mućkanjem vode u ustima uklonit ćete sve ostatke hrane koji su ostali na zubima, a voda će pomoći da vam se nivo kiselosti u ustima vrati u normalu.

Salveta

U situacijama kada vam je potrebno detaljnije čišćenje zuba, salveta, maramica ili ubrus su vaš najbolji prijatelj. Umotajte papir oko prsta i iskoristite ga kao četkicu za zube. Naravno da je četkica za zube nezamjenljiva za održavanje higijene, ali ovo je isto dobra alternativa.

Soda bikarbona

Prije nego što je nastala pasta za zube, soda bikarbona bila je zakon za održavanje higijene usta. Pomješajte sodu bikarbonu s vodom i tečnost mućkajte u ustima. Ovaj bijeli prašak ima i odlične rezultate u izbjeljivanju zuba.

Konac za zube

Čišćenje zuba koncem bi svakako trebala biti vaša dnevna rutina. Odličan je u čišćenju nečistoća između zuba. Jako je važno kako ga koristite jer samo tako konac ima prednosti. Dovoljno je uvući ga između zuba, ali ne i skroz do desni. Nakon korištenja konca dobro isperite usta vodom.

Ulje

Čišćenje zuba uljem je stari metod koji je nedavno postao jako popularan u svijetu ljepote. Kafenu kašičicu kokosovog ili susamovog ulja treba mućkati u ustima. Hemijska jedinjenja koja se nalaze u ovim uljima ubijaju toksine koji se nalaze u ustima i izbjeljuju zube.

Komentari

NA VRH